Bosna i Hercegovina     | 30.11.2021. 18:36 |

Sindikat radnika komunalne privrede KS: Forto i Čičić iznijeli neistine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - Samostalni sindikat radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo demantuje izjave premijera Vlade Edina Forte i ministra finansija KS g Davora Čičića, koji su kazali da bi povećanje plaća od 10 posto u komunalnim preduzećima iznosilo 20.000.000 KM, što je, kako tvrde, potpuna dezinformacija. 

- Ukupno povećanje bruto plaće u iznosu od 10 posto u komunalnim preduzećima na godišnjem nivou iznosi 9.745.550 KM. Komunalna preduzeća se finansiraju kroz naplatu svojih usluga, te po analizama koje su urađene u SSRKPFBiH Kantonalni odbor Sarajevo preduzeća Sarajevogas, Tržnice-pijace, Toplane i Pokop povećanje od 10 posto mogu snositi iz vlastitih sredstava, što automatski umanjuje ukupni iznos od 9.745.500 KM na oko 7.000.000 KM - naveli su iz sindikata. 

Naglašavaju da je ministar finansija KS Davor Čičić iznio apsolutnu neistinu kada su u pitanju sredstva budžeta u iznosu od 75 miliona KM za isplatu plaća u komunalnim preduzećima.

- Komunalna preduzeća u Kantonu Sarajevo se ne finansiraju iz budžeta KS za potrebe plaća, nego putem naplate komunalnih usluga - saopćeno je iz Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Forto pozdravio aktivnosti Tužilaštva o povjeravanju javnih poslova Ministarstva

Forto: Svjetska banka može imati ključnu ulogu u razvoju željeznica i ceste Sarajevo-Podgorica

Forto i Escobar: Za napredak BiH potrebna je generacijska smjena

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu