Bosna i Hercegovina     | 19.11.2021. 18:39 |

Trening za predstavnike vlasti o prevenciji ovisnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE održali su prvi trening iz oblasti savremene i naučno utemeljene prevencije ovisnosti.

Bio je namijenjen službenicama u javnoj upravi koji imaju opću ili specijaliziranu ulogu i odgovornost za kreiranje i koordinaciju programa prevencije.

Na treningu su predstavljeni pristupi prevencije ovisnosti zasnovani na dokazima, kao i različiti internacionalni standardi kvalitete prevencije ovisnosti. Prisutni su informisani o ključnim oblastima sveobuhvatne prevencije koja obuhvata: školu, porodicu, radno mjesto, lokalnu zajednicu, životnu sredinu i medije.

Panelisti iz BiH i Hrvatske su željeli potaknuti ključne aktere iz javnog sektora na što skorije djelovanje i podršku projektu uspostave stručnog centra odnosno na važnost sistematskog i sveobuhvatnog pristupa problemu.

Šef Odjela za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Ministarstva sigurnosti BiH Dragan Vukadin je istakao da mu je edukacija pomogla da vidi u kom pravcu će morati djelovati i raditi da bi se stvari počele rješavati na način na koji to zahtjevaju društvo i građani.

Izvršni direktor NARKO-NE Amir Hasanović je podijelio mišljenje o uspješnosti edukacije i budućim pomacima koji bi se mogli očekivati, navodeći da je iznenađen brojem učesnika.

- Očekujem dvije stvari od edukacije, prvenstveno da razbijemo shvatanje učesnika o zastarjelim pristupima prevencije i pokažemo neučinkovitost takvih pristupa, a drugi cilj je da shvate osnovne elemente naučno utemeljene prevencije ovisnosti - istakao je Hasanović, saopćeno je iz Udruženja za prevenciju ovisnosti Narko-NE.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

CIK- Završena edukacija o elektronskim prijavama i započet proces javnih nabavki za Lokalne izbore

Edukacija političkih subjekata o elektronskoj prijavi političkih subjekata za učešće na izborima

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel