Regija     | 11.11.2021. 13:16 |

Srbija obilježava 103. godišnjicu završetka Prvog svjetskog rata

FENA Mirza Efendić

BEOGRAD, 11. studenoga (FENA) – Na današnji dan, 28. lipnja 1919. godine u francuskom gradu Compiegneu potpisano je primirje koje je označilo kraj Prvog svjetskog rata, a u Srbiji se taj dan obilježava kao državni praznik.

Na Novom groblju vijenac na spomen-kosturnicu branitelja Beograda u Prvom svjetskom ratu položio je predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je poručio da je današnji dan dan velikog ponosa srpskog naroda, javili su srbijanski mediji.

- Srbija se sjeća djedova i pradjedova, majki prije jednog stoljeća, njihove želje da budu slobodni i žive kako hoće. Možda smo u prošlosti nekada i zaboravili to herojstvo, ali danas smo ovdje da kažemo kako se to nikada više neće dogoditi - poručio je tom prigodom Dačić.

Prvi svjetski rat ili kako je tada nazivan Veliki rat i Rat koji će okončati sve ratove, bio je najkrvaviji sukob u modernoj ljudskoj povijesti sve do izbijanja Drugog svjetskog rata.

Tijekom tog sukoba poginulo je između 15 i 22 milijuna ljudi, a posljedice u gospodarstvu, ekonomiji i politici bile su nesagledive.

Prema procjenama, Kraljevina Srbija je u Prvom svjetskom ratu izgubila između 750 tisuća i milijun i 250 tisuća ljudi što je oko petine tadašnjeg stanovništva Srbije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vučić: Njemačka vodi "brutalnu kampanju" za prijem Kosova u Vijeće Europe

Anketa: Oko 60 posto Beograđana sudjelovat će na izborima 2. lipnja

Srbija: Vučević objavio kandidate za ministre u novoj srbijanskoj vladi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel