Magazin     | 08.11.2021. 18:20 |

Ogresta: Kinematografija u BiH logistički je nesređena, ali filmovi su izvrsni

FENA Tomislav Glamuzina

MOSTAR, 8. studenoga (FENA) – Hrvatski redatelj Zrinko Ogresta rekao je u razgovoru za Fenu kako je kinematografija u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim zemljama regije logistički nesređena, ali ipak se snimaju relevantni i izvrsni filmovi.

- Nedavno smo imali priliku vidjeti izuzetan film kolegice Jasmile Žbanić 'Quo Vadis, Aida?' koji je označio bh. kinematografiju zadnjih godina. U Hrvatskoj je također bilo nekoliko filmova koji su imali velike odjeke u Europi i svijetu. U Srbiji također – smatra redatelj navodeći kako se kinematografije s ovih prostora ne moraju brinuti za stvaralačke probleme.

- Logistički problemi, s druge strane, oduvijek postoje, ali nekako se svi s time nosimo – smatra Ogresta.

Govoreći o kinematografiji u doba pandemije koronavirusa kaže kako se ona još uvijek ne vraća u normalno stanje nigdje u svijetu, pa tako ni na Balkanu.

- Inače sam jako zabrinut ovom situacijom. Ne samo zbog kinematografije, ona je u tom kontekstu možda i najmanje važna, nego mi se čini da živimo u jednom potpuno suludom svijetu i vrlo zabrinjavajućem, pa čak i opasnom – kaže Ogresta, podsjetivši kako današnje vrijeme svi nazivaju "novim normalnim".

- Smatram da sam taj naziv sugerira jedno ludilo, jer priča o vremenu koje ni po čemu nije normalno, prema tome, ne može ga se zvati normalnim kada je sve nenormalno – dodao je redatelj navodeći da ga osobito zabrinjava, kao čovjeka, humanistu i umjetnika, ogromna podijeljenost među ljudima što nikada nikomu nije donijelo ništa dobro.

Ogresta je ove godine objavio film "Plavi cvijet", koji je prikazan i na 15. Mostar film festivalu gdje su dvije glumice iz filma osvojile festivalsko 'Stablo ljubavi' za najbolju žensku sporednu ulogu i najbolju debitanticu.

U razgovoru za Fenu kazao je kako bi se svi na neki način trebali moći prepoznati u tom filmu, osobito ženski dio publike s obzirom na to da je riječ o filmu koji se na suptilan način bavi sudbinama tri generacije jedne obitelji, bake, kćerke i unuke.

- Riječ je o suvremenom filmu koji je oduševio mnoge jer živimo u vremenu kada proživljavamo opće globalne teme odnosno probleme poput pandemije, klimatskih promjena i migracija. U tom kontekstu učinilo mi se da zaboravljamo ono temeljno, svoju obitelj i svoje probleme koji nas određuju kao osobe – dodao je.

Mišljenja je da svaki muškarac ima svoju žensku stranu, samo je treba pustiti da se otkrije i razigra. Navodi i kako emocije nikada ne treba skrivati.

Hrvatski redatelj najavio je i novi film na kojemu trenutno radi, a koji je prošao nekoliko faza natječaja u Hrvatskom audiovizualnom centru.

- Prvi put mi se događa da sam jedan film upravo završio, a već krećem raditi drugi. Za razliku od nekoliko mojih prethodnih filmova koji su se bavili ženama, ovaj će se baviti muškarcima – otkrio je.

Zrinko Ogresta hrvatski je scenarist i filmski redatelj, doktor umjetnosti i redoviti profesor filmske režije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti te član Europske filmske akademije sa sjedištem u Berlinu.

Autor je cjelovečernjih igranih filmova intimističko-psihološke orijentacije koji su prikazivani i nagrađivani na uglednim međunarodnim i regionalnim festivalima. Osobito se ističu nominacija za Europsku filmsku nagradu u kategoriji debitantskog filma za film "Krhotine", najuglednija svjetska televizijska nagrada Prix Italia za film "Isprani", Srebrni kristalni globus na festivalu u Karlovym Varyma za film "Tu" i posebno priznanje na Berlinaleu za film "S one strane".

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel