Svijet     | 04.11.2021. 10:01 |

Delegacija Evropskog parlamenta na sastanku s tajvanskom predsjednicom Tsai

FENA Internet

 

TAJPEH, 4. novembra (FENA) – Čelnik delegacije Evropskog parlamenta, u prvoj zvaničnoj posjeti evropske legislature Tajvanu, izjavio je da je došlo “krajnje vrijeme” za Evropsku uniju da pojača saradnju sa samoupravnim otokom na koji Kina polaže pretenzije.

Trinaest poslanika iz parlamentarne komisije za borbu protiv stranog uplitanja u demokratske procese, sastalo se s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen drugoga dana njihove trodnevne posjete.

- Došli smo ovdje sa veoma jasnom porukom - niste sami. Evropa stoji iza vas, uz vas, u odbrani slobode i zaštiti vladavine zakona i ljudskog dostojanstva - izjavio je Raphael Glucksmann, francuski poslanik koji predsjedava komisijom Evropskog parlamenta, prenosi AP.

Tsai je održala kratki govor dobrodošlice, nazivajući posjetu “izuzetno značajnom” i rekavši kako je Tajvan spreman da podijeli svoje iskustvo u borbi protiv dezinformacija i da želi izgraditi “demokratski savez” protiv dezinformiranja” .

Prošlog je mjeseca Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom se poziva to tijelo da “intenzivira političke odnose EU i Tajvana”. Neobavezujuća rezolucija također poziva na promjenu naziva Predstavničkog ureda u Tajvanu u Ured Evropske unije u Tajvanu, i na uspostavu bilateralnog investicionog sporazuma s otokom.

Posjeta dolazi u vrijeme rastuće podrške Tajvanu, za koji Kina tvrdi da je dio njene teritorije koji će anektirati i silom ukoliko bude neophodno, stvarajući negativnu percepciju Pekinga u zapadnim zemljama.

Kina je intenzivirala letove svojih borbenih aviona iznad otoka u kampanji vojnog zastrašivanja od prošle godine, nakon čega je Tajvan javno počeo objavljivati brojke takvih letova.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel