Bosna i Hercegovina     | 02.11.2021. 12:33 |

U Bihaću obilježeno 140 godina organiziranog vatrogastva

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 2. novembra (FENA) - Članovi Profesionalne Vatrogasne jedinice Bihać danas su sa penzionisanim kolegama i brojnim gostima obilježili respektabilan jubilej, 140 godina organiziranog vatrogastva u gradu na Uni.

-Ponosni smo na ovaj jubilej, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da je Bihać četvrti grad po redu u Bosni i Hercegovini u kojem je organizirano vatrogastvo. To se desilo još daleke 1881. godine. Danas naša jedinica ima 28 profesionalnih vatrogasaca koji su obučeni za sve intervencije i naš radno - pravni status uređen je Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu iz 2009. godine. Mi smo tim zakonom priključeni lokalnim organima uprave, u okviru Službi civilne zaštite i naš položaj sada je apsolutno zadovoljavajući - rekao je komandir Vatrogasne jedinice Bihać Mirsad Šehić.

Materijalno - tehnička opremljenost bihaćke vatrogasne jedinice je na solidnom nivou, a godišnje ima oko 350 intervencija.

-Raspolažemo sa 16 vozila, od kojih je 12 navalnih - specijaliziranih za intervencije. Moram istaći da je Gradska uprava u posljednjih nekoliko godina izdvojila značajna sredstva za poboljšanje naše tehničke i kadrovske opremljenosti. Imamo i veliku podršku naših prijatelja iz njemačkog grada Hama, od kojih smo do sada dobili osam vozila i brojnu drugu vatrogasnu opremu - dodao je Šehić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je da su svi građani ponosni na Gradsku vatrogasnu jedinicu, odnosno njihovu hrabrost i požrtvovanje.

-Suvišno je i govoriti o doprinosu i značaju ovih ljudi za Bihać i Unsko-sanski kanton. Ponosni smo na sve ono što rade, na ovaj značajan jubilej i tradiciju vatrogastva. Zato im pokušavamo osigurati što bolje radne i životne uslove, te svake godine poboljšati materijalno - tehničku opremljenost. Evo već u narednom periodu ćemo posredstvom projekta UNDP-a 'Smanjivanje opasnosti od rizika' nabaviti i specijalizirano vozilo za gašenje požara na teško pristupačnom terenu - kazao je gradonačelnik Fazlić.

U okviru obilježavanja jubileja danas je organizirana svečana akademija, pokazna vježba, kao i gradski defile navalnih - specijaliziranih i ostalih vozila s kojima raspolažu bihaćki vatrogasci.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Civilnoj zaštiti HNŽ-a uručena specijalizirana oprema za spašavanje (VIDEO)

Ćubela: Najviše koristi od novog Zakona o zaštiti od požara imat će vatrogasci (VIDEO)

Nakon Sanskog Mosta, stanje prirodne nesreće proglašeno i u Bihaću i Bosanskoj Krupi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel