Bosna i Hercegovina     | 29.10.2021. 15:32 |

Vlada Distrikta nastavlja aktivnosti zaštite nacionalnih spomenika

FENA Saopćenje

BRČKO, 29. listopada (FENA) - Radni sastanak između Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i gradonačelnika Brčko distrikta Eseda Kadrića te predstavnika Vlade Distrikta i Zavoda za planiranje, projektiranje i razvoj Brčkog održan je u petak, a razgovarano je o projektima restauracije, očuvanja i zaštite nacionalnih objekata na području Distrikta.

Kako je kazao gradonačelnik Kadrić, problem postoji u nepostojanju zakonodavnog okvira koji bi jasnije opredijelio ulaganja sredstava Vlade za zaštitu, konzervaciju i rekonstrukcije nacionalnih objekata, posebno u centralnoj gradskoj zoni, u dijelu Mjesne zajednice Srpska Varoš.

Povjerenstvo je dalo preporuke i zadatke te će Vlada poduzeti aktivnosti kako bi u što kraćem vremenu mogla donijeti odluke o statusu objekata koji imaju kulturno-povijesnu vrijednost na području Brčko distrikta.

"U ovom trenutku su u jako lošem stanju mnogi povijesno značajni objekti našeg grada, kao što je Zadužbina Krsmanovića –Turski konzulat, objekt prve pošte, Kočića kuća, i mi kao Vlada smo opredjeljenja da ih moramo dovesti do razine sređenosti kao što je Gradska vijećnica", istakao je Kadrić.

Predsjedavajući Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Faruk Kapidžić naglasio je kako su brčanski nacionalni objekti od izuzetne važnosti i kako će Povjerenstvo organizirati svoj interni rad s Vladom Distrikta BiH kako bi se otkočili nužni procesi za zaštitu ovih objekata, priopćeno je iz Vlade Brčkog.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Brčko: Dodatna sredstva za uvećanje stipendija studentima

Inspektorat Brčko distrikta BiH vršit će pojačanu kontrolu na terenu s ciljem preventivnog djelovanja

Crveni krst/križ Brčko distrikta BiH obilježava Svjetski dan Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije