Bosna i Hercegovina     | 29.10.2021. 13:24 |

Sve više sporova završava sudskom nagodbom

FENA Duško Pucar

NOVI TRAVNIK, 29. listopada (FENA) - Zaposlenici Županijskog suda u Novom Travniku danas su na Europski dan pravde dijelili promotivne materijale o sudskoj nagodbi, prezentirajući tako građanima važnost sudskih nagodbi kao jednog od najbržih i najučinkovitijih načina za rješavanje sudskih sporova.

Da sve više sporova u Županiji Središnja Bosna (ŽSB) završava sudskom nagodbom kazala je Mirjana Grubešić, sutkinja i predsjednica Građanskog odjeljenja Županijskog suda u Novom Travniku.

- Po našem saznanju, otkad se promovira sudska nagodba unatrag četiri godine sve veći broj predmeta završi se zaključivanjem sudske nagodbe pred prvostupanjskim sudom. U ŽSB imamo veliki broj predmeta riješenih na takav način, pogotovo dugotrajnih postupaka koji traju nekoliko godina - kazala je Grubešić.

Prema njezinim riječima, sudska nagodba je najbolje rješenje kako za sud, tako i za stranke.

- Sudska nagodba je jako dobro rješenje i za sud i za stranke, koje ne trebaju izjavljivati pravni lijek, niti čekati ishod žalbenog postupka. To je sve neizvjesno i jako dugo traje. U svijetu se više od 60 posto predmeta riješi zaključivanjem sudske nagodbe - rekla je Grubešić.

Dodala je kako vjeruje da će se broj predmeta koji završe sudskom nagodbom i dalje povećavati.

- Cilj je da građani znaju za tu mogućnost i za prednosti sudske nagodbe - kazala je sutkinja.

U okviru obilježavanja Europskog dana pravde održan je i okrugli stol na kome su o važnosti sudske nagodbe razgovarali suci sudova u Središnjoj Bosni, predstavnici tužiteljstva, ministarstava, Odvjetničke komore, gospodarstvenika i drugih vladinih i nevladinih organizacija.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Kanton Sarajevo - Počela isplata gotovo 10 miliona KM po ugovorima o vansudskoj nagodbi

Stranke Trojke - Pravosuđe BiH je duboko korumpirano (VIDEO)

Stranke Trojke - Pravosuđe BiH je duboko korumpirano

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel