Bosna i Hercegovina     | 29.10.2021. 12:07 |

Sarajlić: Snage EUFOR-a dale značajan doprinos jačanju stabilnosti BiH

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Članovi Zajedničke komisije za odbranu i SIGURNOST BiH i Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) održali su danas sastanak sa predsjedavajućim Vojnog komiteta Evropske unije (EU) generalom Claudiom Grazianom, koji boravi u višednevnoj posjeti našoj zemlji.

Dobrodošlicu generalu Grazianu poželio je predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnbost BiH i Delegacije PSBiH u PSNATO-a Asim Sarajlić, koji je posjetu predsjedavajućeg Vojnog komiteta EU ocijenio veoma značajnom u trenutku kada nam je, kako je rekao, potreban dijalog kako unutar BiH tako i sa našim prijateljima iz EU, NATO-a i međunarodnih organizacija koje su, radeći sa zvaničnicima BiH, prošli veoma uspješan period tranzicije i provođenja reformi u sektoru odbrane i bezbjednosti.

Ocjenjujući kako je potrebna i dobrodošla pomoć prijatelja iz EU za otklanjanje sadašnjih zastoja, Sarajlić je ocijenio da su snage EUFOR-a u proteklom periodu dale značajan doprinos jačanju stabilnosti i sektora odbrane i bezbjednosti BiH, čiji su predstavnici, kako je rekao, uspostavili uspješan i partnerski odnos sa Komandom EUFOR-a.

Predsjedavajući Vojnog komiteta EU general Claudio Graziano u svom obraćanju podvukao je da BiH i cijeli region zapadnog Balkana za EU predstavljaju ne samo susjede već i bliske partnere u suočavanju sa bezbjednosnim i svim drugim izazovima koji prijete građanima Evrope.

Po riječima generala Graziana, Evropska komisija posvećena je očuvanju Misije ALTEA u BiH, ali i podršci jedinstvenim Oružanim snagama BiH, što predstavlja, kako je rekao, investiciju u mir i bezbjednost Evrope. S tim u vezi, general Graziano najavio je dodatnih 10 miliona evra podrške Deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH, koji će od iduće godine u svojim misijama imati na raspolaganju 34 nova transportna vozila, isto toliko novih medicinskih vozila i 150 novih detektora za metal.

General Graziano izrazio je uvjerenje da će Oružane snage BiH ostati jedinstvene i da će, u partnerstvu sa evropskim vojnim snagama, doprinositi sigurnom okruženju sa sve građane regiona zapadnog Balkana i EU.

U okviru sastanka, general Graziano održao je i predavanje o sadašnjim i budućim bezbjednosnim izazovima, naglasivši da EU, u suočavanju sa sigurnosnim prijetnjama, ali i prirodnim katastrofama i posljedicama pandemije virusa korona, mora biti spremna da odgovori samostalno, kao i u saradnji sa spoljnim partnerima.

Osim članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i Delegacije PSBiH u PSNATO-a, sastanku sa generalom Grazianom prisustvovali su parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, generali i oficiri Oružanih snaga BiH, predstavnici Misije OSCE-a u BiH, te NATO Štaba u Sarajevu i Komande EUFOR-a, saopćeno je iz  Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu