Kultura     | 27.10.2021. 16:30 |

Fondacija 'Nedžad Ibrišimović' za prezentaciju njegovog stvaralaštva

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Obitelj Nedžada Ibrišimovića, nasljednici autorskih prava, i Bošnjačka zajednica kulture (BZK) Preporod zajednički su osnovali Fondaciju ‘Nedžad Ibrišimović’, a osnovni cilj je da radi na afirmaciji i zaštiti njegovih djela te prezentiranju njegovog ukupnog umjetničkog stvaralaštva u i izvan Bosne i Hercegovine.

Oro Ibrišimović, sin Nedžada Ibrišimovića istaknuo je da će kroz Fondaciju prezentirati i njegov skulptorski (skulptura sa sjenom), likovni, pozorišni rad.

- Očekuje nas mnogo posla, potrebna nam je pomoć svih stručnih ljudi. ‘Preporod’ nam je to omogućio kao značajna kulturna institucija u BiH - kazao je. 

Po riječima predsjednika BZK ‘Preporod’ Sanjina Kodrića, Nedžad Ibrišimović obilježio je bošnjačku i bh. književnost od kraja šezdesetih godina dvadesetog stoljeća pa sve do smrti, prije deset godina. Za njegova djela kaže da ih karakterizira izrazita inovativnost, šokantnost.

- Zapravo, bavio se najčešće u svom djelu onim što je povjesna sudbina Bosne. To je odlika njegovih velikih romana, od romana ‘Ugursuz’ do romana ‘Vječnik’ - naglasio je. Zajedničkom odlukom, Fondacija će biti jedna od organizacijskih jedinica BZK ‘Preporod’.

Sjećanje na Nedžada Ibrišimovića upriličeno je u Bošnjačkom institutu gdje je izložena i njegova skulptura ‘Derviš’. Današnji događaj  upriličen je u povodu deset godina od smrti i 81. godine od rođenja Nedžada Ibrišimovića. 

BZK ‘Preporod’ uručio je, na današnjem događaju, priznanje Boguslavu Zielinskom s Univerziteta Adam Mitzewich iz Poznana (Poljska), za poseban doprinos afirmacije bosnistike u svijetu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Livno: BZK 'Preporod' obilježava Dan državnosti BiH

Bošnjačka zajednica kulture 'Preporod' obilježava 120. godišnjicu uspješnog rada i djelovanja

Fondacija za kinematografiju objavila odluku u vezi sa sufinansiranjem filmskih projekata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel