Bosna i Hercegovina     | 30.09.2021. 12:19 |

Počela obnova Medicinske škole u Zenici u okviru projekta energetske efikasnosti

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 30. septembra (FENA) - Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić posjetio je Medicinsku školu u Zenici te ozvaničio početak građevinskih radova u okviru projekta
"Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini".

Direktorica te škole Zenica Nedžada Alispahić zahvalila je resornom ministru i Vladi ZDK, kao i Federalnom ministarstvu okoliša koji su uvrstili tu školu na spisak objekata koji će biti renovirani.

-Na ovaj ćemo način učiniti prihvatljivim uslovima za naše učenike i zaposlenike, jer imamo 710 učenika i 90 uposlenika. Tako da to nije mali broj. Učenici su raspoređeni u 28 odjeljenja - istakla je direktorica Alihodžić.

Napomenula je kako se radi o investiciji za koju su im bila odobrena sredstva u visini od 548.000 KM, ali kako su u međuvremenu građevinski radovi poskupili te je Vlada ZDK bila prisiljena da iznađe i dodatna sredstva. U toku rekonstrukcije bit će zamijenjena stolarija, dio rasvjetnih tijela te ventili na radijatorima, a bit će postavljena i nova fasada.  

-Radovi će trajati 120 dana od potpisivanja ugovora, a to je kraj septembra pa izvođači imaju 120 dana da sve radove privedu kraju. Tako da bi već u narednom polugodištu trebalo da imamo školu koja je spremna i opremljena - kaže Alihodžić.

Ministar Kozlić navodi kako je Medicinska škola Zenica samo jedna je od pet škola u ovom kantonu na kojima su ovih dana započeti građevinski radovi u okviru istog projekta te da se radi o izuzetno obimnom projektu u okviru “Energetske efikasnosti”, finansiranom od Svjetske banke.

-Radi se o rekonstrukciji 30 obrazovnih objekata na području ZDK, a vrijednost ukupne investicije je oko 11 miliona KM. Ove godine radimo rekonstrukciju 20 obrazovnih objekata, a iduće godine još 10. Radi se o tome da će se, kada je Zenica u pitanju, rekonstruisati nekoliko osnovnih i srednjih škola te tri zgrade fakulteta Univerziteta u Zenici - Filozofskog, Metalurško-tehnološkog i Mašinskog fakulteta UNZE - dodaje Kozlić.

Očekuje da će taj posao u ovih 20 škola biti završen u januaru, odnosno februaru naredne godine. 

U okviru projekta Javno-privatnog partnerstva, Vlada ZDK, na lokaciji uz Medicinsku školu, ima u planu i izgradnju zgrade Medicinskog fakulteta UNZE-a.

-Tražimo lokaciju za zgradu Medicinskog fakulteta. Interes potencijalnog privatnog partnera je da to bude što bliže Kantonalnoj bolnici Zenica. Posljednji razgovori koje smo vodili idu u pravcu da bi to mogla biti upravo ispod zgrade Medicinske škole u Zenici - objašnjava Kozlić.

Vlada ZDK, kaže, očekuje usvajanje izmijenjenog Regulacionog plana Grada Zenica, u sklopu kojeg bi taj prostor bio predviđen za izgradnju Medicinskog fakulteta UNZE-a.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Okončan projekt energetske efikasnosti u zeničkoj školi 'Vladimir Nazor'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel