Bosna i Hercegovina     | 27.09.2021. 10:36 |

U Velikoj Kladuši obilježeno 120 godina Gradske džamije

FENA Saopćenje

VELIKA KLADUŠA, 27.septembra (FENA) - Na svečanosti povodom obilježavanja 120. godišnjice od otvorenja Gradske džamije u Velikoj Kladuši navedeno je da je džamija živjela i nadživjela, odgajala je i podizala mnoge generacije i da će tako biti i u budućnosti.

Glavni imam Medžlisa IZ Velika Kladuša Ismet-ef. Mustedanagić istakao je da je prva džamija u Velikoj Kladuši sagrađena davne 1633. na Starom gradu.

- U vrijeme Austro-ugarske konstatovano je da je Velikoj Kladuši potrebna Gradska džamija i ona je sagrađena, te otvorena 1901. i tada je bila jedna od najljepših džamija u našoj domovini. Ona nosi naziv „Gradska“ i nju su gradili naši vjernici za svoje potrebe, kao što su cijelo ovo vrijeme, vjernici gradili džamije za sebe iz vlastitih sredstava - dodao je.

Prvi imam te džamije je bio Hasan-ef. Rizvić koji je uz aktivno djelovanje kroz ovu džamiju dao svoj nemjerljiv doprinos za razvoj šire društvene zajednice. On je osnovao prvu čitaonu u ovom gradu „kiraethanu“ i bio pokretač MDD „Gajret“ u Velikoj Kladuši.

Sadašnji imam Edin-ef. Mehić se prisjetio svih imama koji su vršili dužnosti u toj džamiji, a posebnu vrijednost ovog džemata ističe u brojnosti vjernika koji svakodnevno prisustvuju na vjerskim obredima i programima, saopćeno je iz Bihaćkog muftijstva.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Delegacija KS na obilježavanju 32. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Obilježena 32. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo

Turski ministar kulture na otvaranju banjalučke Arnaudije obećao pomoć u očuvanju mira na Balkanu

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli