Bosna i Hercegovina     | 15.09.2021. 14:51 |

Sindikat osnovnog obrazovanja traži informaciju o navodnim nezakonitim radnjama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo (KS) uputio je dopis ministrici za odgoj i obrazovanje KS Naidi Muminović-Hota u kojem je obavještava o navodnim nezakonitim radnjama u JU OŠ "Vladislav Skarić" Sarajevo, "koje se ogledaju u tome da je direktor ove škole na svoje radno mjesto u radni odnos na neodređeno vrijeme svjesno primio pedagoga škole".

U vezi s tim, Sindikat od resornog ministarstva traži informaciju o tome - da li direktoru JU OŠ "Vladislav Skarić" Sarajevo, u skladu sa članom 97. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju KS (Službene novine KS broj: 23/2017, 33/2017, 30/2019 i 34/2020) miruju prava i obaveze iz radnog odnosa, ili je direktor te škole postupio suprotno stavu (6) spomenutog člana, čime je prekršio Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju KS, kao lex specialis zakon, u odnosu na član 22. Zakona o radu (Službene novine FBiH broj: 26/16 i 89/18).

- Ukoliko se utvrdi da je direktor JU OŠ "Vladislav Skarić" Sarajevo postupio suprotno članu 97. stav 6. navedenog Zakona i na svoje radno mjesto u radni odnos na neodređeno vrijeme svjesno primio pedagoga škole, da li će Ministarstvo poduzeti radnje iz člana 99. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo ili eventualno podnijeti prijavu Uredu za borbu protiv korupcije - navode iz Sindikata.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor KS, nadalje, insistira na utvrđivanju činjeničnog stanja u vezi s ovim slučajem. 

- Ako će Ministarstvo poduzeti neke od aktivnosti zbog eventualno utvrđenog i dokazanog kršenja Zakona, profesionalne nekompetentnosti ili nemarnosti direktora, a nakon utvrđivanja činjeničnog stanja, molimo da nas o tome obavijestite, a ako Ministarstvo ipak neće poduzeti ništa po ovom pitanju, potrebna nam i je i ta informacija kako bi javno pozvali direktore svih osnovnih škola u KS da postupe na isti način i tim postupkom proizvedu novih 70 radnika koji će biti novi tehnološki višak - navodi se.   

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor KS je stava da zakon mora biti isti za sve bez izuzetka i da se isti ima primijeniti u punom kapacitetu.

- U suprotnom, prijeti nam anarhija i bezvlašće, što za posljedicu ima urušavanje kompletnog društva. Uvjereni smo da Vi kao prva osoba Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS nećete biti saučesnik ovakvih radnji ukoliko se ispostavi da su tačne - navodi se u dopisu Sindikata upućenom n/r ministrice Muminović-Hota.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije