Kultura     | 15.08.2020. 16:27 |

Od talenata do takmičara: Panel sa mladim rediteljicama na 26. SFF-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. augusta (FENA) - Rumunska rediteljica Ruxandra Ghițescu i kosovska rediteljica More Raça gošće su panela From Talents to Competition, koji će biti organizovan kao dio programa Talents Sarajevo 26. Sarajevo Film Festivala (SFF).

Panel će biti održan u nedjelju, 16. augusta, od 11 do 12 sati, a publika mu može pristupiti online na platformi Zoom uz meeting ID: 931 2854 3656. Panel će moderirati Tanja Miščević, zamjenica generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Ruxandra Ghițescu i More Raça su mlade rediteljice čiji filmovi konkuriraju za Srce Sarajeva u glavnom Takmičarskom programu – igrani film 26. Sarajevo Film Festivala. Ghițescu i Raça će govoriti o svom radu te o tome kako je sudjelovanje u programu Talents doprinijelo njihovom profesionalnom razvoju.

Ruxandra Ghițescu je rumunska rediteljica i scenaristica. Diplomirala je na Media Art School u Karlsruheu (Njemačka). Režirala je filmove i reklame, te pisala scenarije. Njeno debitantsko dugometražno filmsko ostvarenje "Otto Barbarin" konkurira za Srce Sarajeva u takmičarskom programu igranog filma 26. Sarajevo Film Festivala.

More Raça je spisateljica i rediteljica rođena na Kosovu 1992. godine. Režiju je studirala na Univerzitetu u Prištini, a trenuto je na doktorskim studijama u Bugarskoj. Njen debitantski dugometražni film “Galaksija Andromeda” imao je svjetsku premijeru u takmičarskom programu igranog filma 26. Sarajevo Film Festivala.

Takmičarski program 26. Sarajevo Film Festivala odlikuje se značajanim prisustvom autorica i autora koji su u profesionalnom razvoju bili dijelom inicijative Talents, koju je utemeljio Berlinale, a koja je već četrnaestu godinu dijelom Sarajevo Film Festivala. U pitanju je kreativni hub koji spaja mlade filmske profesionalce: reditelje, glumce, producente, montažere, snimatelje, scenariste, kao i filmske kritičare, saopćeno je iz SFF-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo