Kultura     | 15.08.2020. 10:14 |

Dodjelom nagrada završeno 66. Splitsko ljeto

FENA Agencije

SPLIT, 15. kolovoza (FENA) - ​Izvedbom plesne predstave "Correr o fado" i dodjelom nagrada, u petak navečer je na Sustipanu završilo 66. Splitsko ljeto.

Nagradu "​Judita" za najveće umjetničko postignuće u glazbenom programu žiri je dodijelio maestru Ivi Lipanoviću za dirigiranje premijernom produkcijom Verdijeve opere "Lombardijci" Opere HNK Split, dok je "Juditu" za dramski program dobila predstava "Francuzica" Ilije Zovka u produkciji Drame splitskog HNK, te režiji i izvedbi Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića​.

Žiri glazbenog programa 66. ​Splitskog ljeta kojeg su činili dirigentica Marija Ramljak,​ profesorica solo pjevanja​ Vesna Coufal Jaić, ​te predsjednik žirija Goran Sučić​, maestru Lipanoviću dodijelio je nagradu jednoglasno, javlja Hina.

​"Interpretacija ​te​ kompleksne povijesne domoljubne opere velike energije i zanosa, u kojoj se izmjenjuju impresivni nastupi moćnog zbora i orkestra s romantičnim patetičnim arijama i duetima, zahtijeva promišljeno glazbeno vodstvo i interpretativnu zrelost dirigenta što je u ovoj izvedbi i postignuto.

​Kada ​se ​doda i ekspresivnost Lipanovićeve dirigentske geste, pozornost publike zadržana je do posljednjeg takta", napisali su u obrazloženju.

Smatraju i da su odabrani renomirani solisti, uigrani orkestar i zbor splitske opere bili dostojni protagonisti Verdijeve glazbene misli vođeni prominentnom i koherentnom vizijom sjajnog hrvatskog dirigenta Ive Lipanovića.

"Nagrada 'Judita' potvrda je njegove velike umjetničke osobnosti i karizme", istaknuli su te Lipanoviću čestitali na nagradi.

​Druga nagrada Judita za najbolje umjetničko ostvarenje 66. Splitskog ljeta,​ koja je dodijeljena predstavi Francuzica, također je donesena jednoglasno. Nju je donio žiri u kojem su bili glumica Alin Antunović, ​glumac ​Vinko Mihanović​ ​i ​novinarka, te kazališna kritičarka ujedno i predsjednica žirija ​Jasmina Parić.

​"Prvaci drame splitskog HNK Snježana Sinovčić-Šiškov i Trpimir Jurkić ​tom predstavom ​odali su počast pokojnom kolegi Zovku i vratili u život kvalitetan tekst pisan iskreno i vješto, uz blagi humor s okusom tuge. ​​'Francuzica' nudi ugođaj mirnoće i diskrecije, oslikavajući susret sredovječnih, usamljenih ljudi, slabo vidljiih u šarenoj gužvi i galami svakodnenice​", navodi se u obrazloženju​.

Za ​Snježan​u​ Sinovčić-Šiškov​ su rekli kako je​ kreirala svoju Gretu vrlo životno, ocrtala je ženu koja se suzdržava, ali iz nje lako briznu smijeh, suze, i želja za životom. Jurkić je​ pak​ svoga Petra ​​donio kao čovjeka naizgled pomirenog s neveselim, uredno posloženim trajanjem, a u suigri pronašli su kopču koja će spojiti dva različita karaktera​".

​Ovogodišnje 66. ​Splitsko ljeto ​ostat će zapamćeno po znatno otežanim okolnostima i uz provođenje svih preporučenih protuepidemijskih mjera ​zbog kojih je gledalište bilo smanjeno. Publika je tijekom mjesec dana odvijanja bogatog programa mogla vidjeti šest premijernih naslova, ukupno 32 različita naslova u 45 izvedbi​ o​d ​čega su četiri izvedbe bile operne, 15 dramsk​ih​ i pet baletn​ih​, ​kao i 14 koncerata, četiri filmske projekcije, dvije izložbe i jedno predstavljanje knjige.

​Festival je posjetilo više od pet tisuća gledatelja, a prihod s blagajne iznosi gotovo pola milijuna kuna. ​Prošlih godina na Peristilu ​se u publici moglo smjestiti 418​ gledatelja​, dok ​ih je ove godine ​tamo bilo tek 130​ odnosno ​180.​

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo