Kultura     | 14.08.2020. 20:21 |

Premijerom filma 'Koncentriši se, baba' otvoren 26. Sarajevo Film Festival

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. augusta (FENA) - Svjetskom premijerom filma "Koncentriši se, baba" bh. reditelja Pjera Žalice večeras je otvoren 26. Sarajevo Film Festival (SFF), ali u online formatu zbog pandemije koronavirusa.

Publika će ove godine brojna ostvarenja domaće, regionalne i svjetske kinematografije moći pratiti putem online platforme ondemand.sff.ba.

Uoči otvorenja, direktor SFF-a Mirsad Purivatra rekao je medijima da je čudan osjećaj nakon 25 godina biti bez gostiju i gledalaca, te imati festival u drugom obliku.

- Važno je imati festival, ali imati festival bez publike je zaista tužno. Nadajmo se samo ove godine. Uradili smo sve, ali odluka je bila takva da je prerizično dovesti posjetioce u mogućnost zaraze. Mislim da je ovo najbolja odluka, koliko god bila teška - dodao je Purivatra. 

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima takmičit će se 49 filmova.

U četiri takmičarske selekcije - igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, čak 29 filmova će zabilježiti svjetsku, šest međunarodnu, dva evropsku, 11 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Selektorica Takmičarskog programa igranog filma Elma Tataragić u program je uvrstila osam filmova, od kojih će četiri imati svjetsku, jedan evropsku, a tri regionalnu premijeru, dok je selektorica Takmičarskog programa dokumentarnog filma Rada Šešić selektirala 16 filmova - osam će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, dva međunarodnu, jedan evropsku, četiri regionalnu, a jedan bh. premijeru.

U Takmičarskom programu kratkog filma prema odluci selektorice Elme Tataragić ove godine će biti 10 filmova - sedam će imati svjetsku, jedan međunarodnu, a dva regionalnu premijeru.

Selektorica Takmičarskog programa studentskog filma Asja Krsmanović u program je uvrstila 15 filmova, od kojih će 10 imati svjetsku, tri međunarodnu, a dva regionalnu premijeru.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Također, festivalska publika će imati priliku pogledati i mnoge prateće sadržaje, kao što su Masterclass razgovori s pet renomiranih filmskih stvaralaca, ovogodišnjim dobitnicima Počasnog Srca Sarajeva Madsom Mikkelsenom i Michelom Francom, Michelom Hazanaviciusom, Bérénice Bejo i Rithyjem Panhom.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti