Stranačke aktivnosti     | 14.08.2020. 08:51 |

Saopćenje za javnost GDSBiH

FENA Saopćenje

GDS BiH očekuje da će Lokalni izbori u BiH 2020.biti održani u znaku afirmacije autentičnih interesa građana BiH i da će stranke predstaviti javnosti svoje programe .Ključno je da se prepoznaju vrijednosti ekonomskih i socijalnih mogućnosti lokalnih zajednica .

U vremenu od 2020.-2024.svi građani daju povjerenje kandidatima od kojih očekuju da budu pokretači razvojnih urbanih programa i komunalne infrastrukture u svim oblastima života i stvaralaštva i posebno visoki nivo obrazovanja,zdravstva,kulture,očuvanja kulturnoh-istorijske graditeljske ,prirodne i duhovne baštine i životne sredine.

Osim otvatranja novih tehnoliških parkova i razvoj vodoprivrede i obnovljivih izvora energije,poljoprivrede, stočarstva i šumarstva u skladu sa odgovornošću za održivi razvoj i korištenje komparativnih prednosti svake lokalne zajednice.

Od suštinske važnosti je povezivanje lokalnih i regionalnih vlasti i njihovo pretvaranje u savremeni servis isključivo u skladu sa porebama i interesima građana i njihovih porodica a ne samo izabranima
Prvi put od 1990. godine građani imaju tri mjeseca da razmisle o svakom programu i kandidatu i kandidatkinji kojima će dati svoj glas.

Jedinstveno i neponovljivo vrijeme za razgovor o programima i upoznavanje sa kandidatima i donošenje lične odluke i saznanja i osobno iskustvo i porodične drame uzrokovane svakodnevnim problemima u lokalnoj zajednici i "ušančenih" odbornika- golubova prevrtača i preletača,logike sigurne i zaštićene stranačke pozicije državnih službenika na svim razinama i osobito na lokalnoj ,kao i vidljive podređenosti stručnih službi načelnicima i gradonačelnicima tokom tri decenije višestranačja i lokalne demokracije u BiH,posebno u vezi javnih komunalnih firmi ,zdravstvene i socijalne zaštite i imovinsko -pravnih odnosa i sveopšte anarhije u politici prostornog uređenja.Sve to o obavezuje svakog ko odluči da izađe na izbore da odluku  o svom glasu donosi samostalno i racionalno i u svom i u interesu zajednice u kojoj živi.Svaki glas sada ima posebno značenje i težinu za konačnu odluku.

GDS BiH je od osnivana ,prije tačno tri decenije, posvećen politici direktog izbora svih gradonačelnika u zemlji i direktnom izboru i poslanika u kantonima,kao i poštivanju prava predstavnika nacionalnih manjina da budu birani na isti način na svim nivoima vlasti u skladu sa najboljim standadima političke kulture u Evropi i svijetu.

Čestitamo svim građankama i građanima koji su se odlučili da konkurišu za odbornička mjesta i svima koji će glasati na Lokalnim izborima 2020.

Konkursna komisija su svi koji glasaju i na njima je odluka koju lično potpisuju i vjerujemo da birački odbori mogu potvrditi njihove glasove bez izvanjskih intervencija i sa punom odgovornošću svjedoka izbornog procesa.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'