Svijet     | 12.08.2020. 12:34 |

Rusija odbacuje sigurnosne brige zdravstvenih eksperata zbog nove vakcine

FENA Internet

MOSKVA, 12. augusta (FENA) - Rusija je saopćila u srijedu da će prvi kontingent vakcina protiv COVID-19 biti spreman za medicinsko osoblje u roku od dvije sedmice i odbacila je kao neutemeljene sigurnosne brige nekih eksperata oko ruskog brzog odobrenja vakcine.

Predsjednik Vladimir Putin saopćio je u utorak da je Rusija postala prva zemlja u svijetu koja je dobila regulatorno odobrenje vakcine protiv COVID-19, manje od dva mjeseca nakon testiranja na ljudima.

Vakcina još nije prošla konačne testove. Samo desetak posto kliničkih testiranja su uspješna a neki naučnici strahuju da bi Moskva mogla staviti nacionalni prestiž pred sigurnošću.

- Izgleda da neke naše strane kolege uviđaju konkretne kompetitivne prednosti ruske vakcine i oni pokušavaju nametnuti stavove koji su po našem mišljenju potpuno neutemeljeni - izjavio je u srijedu ministar zdravstva Mihail Muraško.

Kazao je da će vakcina koju je razvio moskovski institut Gamaleja biti propisana ljudima, među kojima su i liječnici, na dobrovoljnoj bazi i da će uskoro biti spremna.

- Prvi paketi medicinske vakcine protiv zaraze koronavirusom bit će poslani u naredne dvije sedmice, prvenstveno za liječnike - kazao je on.

Aleksandar Gintsburg, direktor instituta Gamaleja, izjavio je da će klinička testiranja biti objavljena kada ih procijene ruski eksperti.

Kazao je da Rusija planira da bude u stanju da proizvede pet miliona doza vakcina mjesečno od decembra do januara.

Kazahstan planira da pošalje vladine zvaničnike u Moskvu u ovom mjesecu kako bi raspravljali o eventualnoj isporuci vakcina, saopćio je kazahstanski predsjednički ured, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom