Bosna i Hercegovina     | 10.08.2020. 16:40 |

Obuća: Želimo spriječiti dalju transmisiju virusa na području BPK (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 10. augusta (FENA) - Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća izjavila je danas u Sarajevu da se ovaj kanton ne može pohvaliti dobrom epidemiološkom slikom jer imaju veliki broj oboljelih u odnosu na broj stanovnika i veliku stopu smrtnosti.

- U periodu stanja prirodne nesreće u Federaciji BiH, BPK Goražde je bio jedan od kantona koji se uspješno borio sa Covidom-19, međutim prestankom stanja nesreće i, po meni, opravdanim popuštanjem određenih mjera, došlo je do širenja pandemije, kako na području cijele Federacije, tako i u BPK. Dosad je osam osoba preminulo u Kliničkom centru u Sarajevu, kao i dva štićenika Doma za stara i iznemogla lica koji su bili zaraženi Covidom-19 - kazala je Obuća.

Sva ih je to, kako je dodala, ponukalo da, pored onih mjera koje donosi Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH, na nivou kantona donesu određene restriktivnije naredbe u cilju sprečavanja širenja Covida-19.

- Kada je riječ o okupljanju mi smo ograničili broj i to je 20 ljudi u zatvorenom i 50 na otvorenom prostoru. Također je Krizni štab Ministarstva zdravstva našeg kantona zabranio konzumiranje nargile u barovima, a zabranili smo privremeno serološka testiranja osim u slučaju da to doktori prepišu da je neophodno - navela je Obuća.

Nakon sastanka u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu na kome je razmatrana aktuelna situacija, te poduzimanje daljnjih aktivnosti na prevenciji širenja COVID-a-19, Obuća je kazala da je to bila prilika da se istaknu koje su to specifičnosti i problemi u svakom kantonu i šta su poduzeli kako bi spriječili širenje ove bolesti.

- Želimo spriječiti dalju transmisiju virusa na području našeg kantona i zaista smo jedan od prvih kantona koji je pribjegao i tome da donese neke oštrije i rigoroznije mjere. Sve je to potrebno jer kantoni ne mogu čekati da Federacija riješi sve probleme, posebno jer mi znamo koje su to specifičnosti i problemi na terenu i možemo brže reagirati. Cilj nam je da spasimo ljudske živote i spriječimo ovako brzo širenje virusa jer naš zdravsteni sistem neće moći odgovoriti ukoliko bude više oboljelih - dodala je Obuća.  

Pogledajte http://fena.ba/video/4798

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1dtIPIuHCj9wj_DeOHEtyJKiPBjS3YgJa?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!