Bosna i Hercegovina     | 10.08.2020. 15:14 |

Hadžibajrić obišao ulice uže starogradske jezgre

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. augusta (FENA) - Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić obišao je danas ulice uže starogradske jezgre gdje je razgovarao sa građanima, ali i sa privrednim subjektima koji djeluju na tom prostoru.

Usljed pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, ali i činjenice da je upravo u Starom Gradu pojačan inspekcijski nadzor, Hadžibajrić je razgovarao sa privrednicima o načinu na koji posluju tokom pandemije i koliko se pridržavaju propisanih mjera.

Iako posjete nisu bile najavljene, u svim objektima koje je danas posjetio općinski načelnik evidentno je da uposlenici, kupci i gosti nose zaštitne maske i poštuju distancu.

Pandemija koronavirusa itekako se odrazila na poslovanje u Starom Gradu, stoga ponovno zatvaranje objekata nije opcija o kojoj treba razmišljati.

- Moramo se pridržavati propisanih mjera i tako zaštititi i sebe i druge. Maska, higijena i distanca su nešto što mora postati naša rutina i način života, dok se ne izborimo sa koronom. Ne želim da naši privrednici plaćaju enormne kazne zbog nepoštivanja mjera i da zatvaraju objekte. Zato apelujem i na privrednike, ali i na građane da budu odgovorni, poštuju mjere i da koliko-toliko pokušamo normalno živjeti i raditi - poručio je Hadžibajrić.

Dodao je da se mora što prije ozbiljno razmisliti i o novoj školskoj godini i donijeti smjernice o odvijanju nastave.

- Naša je obaveza da i u ovim teškim okolnostima preuzmemo odgovornost za obrazovanje naše djece. Moramo naći način kako da djeci pružimo maksimalnu zaštitu, ali da im ne uskratimo znanje i obrazovanje. Septembar je pred vratima, a mi moramo naučiti kako da živimo sa koronom i kako da djeca stiču i usvajaju znanje koje im je neophodno - kazao je Hadžibajrić. 

Stanje privrede u Starom Gradu i dalje je jednako teško jer turizam, od kojeg privrednici žive tokom sezone, gotovo da više i ne postoji. Potvrdio je to u razgovoru sa Hadžibajrićem i vlasnik prodavnice dječije robe u Ferhadiji Mirza Karačić. 

U ugostiteljskim objektima, kafićima i kafe-slastičarnama primijetan je manji broj gostiju, ali se, barem po onome što se danas moglo vidjeti poštuje distanca među gostima. Potvrdili su da inspekcija vrši nadzor, ali ukoliko se poštuju propisane mjere, nemaju problema u poslovanju, saopćeno je iz Općine Stari Grad. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana