Bosna i Hercegovina     | 10.08.2020. 12:45 |

Apel za uvođenje efikasne kontrole duhana kao mjere zaštite

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. augusta (FENA) - Udruženje PROI zajedno sa 39 članica Partnerstva za BiH bez duhanskog dima uputio je apel Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva, Vladi FBiH i kantonalnim vladama, urgirajući na neophodnost poduzimanja hitnih mjera u vezi usvajanja zakonske regulative o kontroli duhana, kako bi se što više spriječili kobni ishodi uzrokovani trenutnom pandemijom COVID-19. 

-   Živimo u vremenu kada najveća briga za institucije sistema treba biti zdravlje ljudi. Briga o zdravlju i adekvatno ponašanje jedino mogu zaustaviti širenje koronavirusa – navode iz ovih organzacija.

Udruženje PROI zajedno sa​ 39 ​članica Partnerstva za BIH bez duhanskog dima poziva da se hitno zabrani pušenje na svim otvorenim i zatvorenim javnim mjestima, radnim mjestima, uključujući i elektronske duhanske proizvode i nargile, radi zaštite javnog zdravstva tokom pandemije COVID-19. Navode da se provedba ove mjere mora posebno nadzirati u ​​zdravstvenim ustanovama, javnim ustanovama, ugostiteljskim objektima, tržnim centima, sportskim objektima, te javnom prijevozu.

Pozivaju da se potpuno ograniči upotreba nargila koja bi uticala i na smanjenje društvenih okupljanja posebno kod mladih što bi dalje dovelo do manjeg širenja virusa. Također, da se zabrani reklamiranj duhanskih proizvoda, uključujući elektronske duhanske proizvode i duhanske proizvode za zagrijavanje, na svim medijima, uključujući i internet kako bi se zaštitila djeca i omladina.

Nadalje, kako navode iz ovih organizacija, zabraniti duhanskoj industriji donacije i partnerstva sa institucijama. Također, pri Ministarstvu zdravstva hitno uspostaviti besplatnu telefonsku liniju za prestanak pušenja koja je u ovom trenutku zaista neophodna, da bi se pušačima omogućio što lakši proces prestanka pušenja, te uključiti nevladin sektor u poduzimanje mjera za sprečavanje COVID-19.

Prevalenca pušenja u BiH, kako navode iz ovih organizacija, među najvećim je u Evropi, a istraživanja pokazuju da više od 38 posto odrasle populacije konzumira duhanske proizvode. Bosna i Hercegovina trenutno je jedna od država sa natprosječnim brojem novih slučajeva zaraze COVID-19 virusom na 100.000 stanovnika.

 -Tokom ove pandemije, želimo podsjetiti vladu da nikada nije bilo prikladnije vrijeme da zaštiti građane od duhanskog dima i podrži ih u naporima da prestanu pušiti. Uporedo je neophodno nastaviti sa napretkom koji smo postigli u kontroli duhana i usvojiti efikasne zakone za kontrolu duhana, uključujući Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH. Vjerujemo da saradnjom i sveobuhvatnim i ozbiljnim mjerama, možemo kontrolirati ovu pandemiju – saopćilo je Udruženje PROI zajedno sa 39 članica Partnerstva za BiH bez duhanskog dima.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo