Svijet     | 10.08.2020. 08:43 |

Ambasador Berjan odao počast žrtvama atomskih bombi u Nagasakiju i Hirošimi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. augusta (FENA) - Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan položio je cvijeće tokom zvanične ceremonije sjećanja na žrtve povodom obilježavanja 75. godišnjice od pada atomske bombe u Nagasakiju koja je usmrtila više od 74.000 ljudi.

Ceremonija je održana u nedelju, 9. augusta u Parku mira u tom japanskom gradu.

Kako je saopćeno iz Ambasade BiH u Japanu, ovim činom ukazana je velika čast za predstavnika BiH, jedna od najvećih koju jedan strani diplomata može doživjeti u Japanu, s obzirom da je ambasador Berjan tokom ceremonije, cvijeće položio u ime diplomatskog kora, odnosno svih akreditovanih diplomatskih misija u Japanu iz 156 zemalja svijeta.

Počast nastradalima, uz polaganje cvijeća, odali su i dvadesetak visokih zvaničnika Japana, uključujući japanskog premijera Šinzo Abea, brojne državne ministre, guvernera prefekture i gradonačelnika Nagasakija.

Pored ambasadora iz više zemalja svijeta, brojnih vladinih zvaničnika, predstavnika lokalnih vlasti i drugih gostiju, ceremoniji su prisustvovali i nekoliko preživjelih od atomske bombe, kao i izabrani predstavnici potomaka nastradalih.

Berjan je 8. augusta cvijeće položio i na mjesto pada - hipocentar - atomske bombe koja je eksplodirala u vazduhu, 500m iznad Nagasakija.

Prethodno, 6. augusta prisustvovao je ceremoniji mira u Hirošimi, japanskom gradu koji je zabilježen u ljudskoj istoriji kao prvi na koji je bačena atomska bomba usmrtivši oko 140.000 ljudi tokom Drugog svjetskog rata.

Zbog pandemije koronavirusa, znatno manji broj učesnika je prisustvovao ceremonijama ove godine, uz maksimalno provedene zaštitne mjere, navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo