Svijet     | 08.08.2020. 14:25 |

Kina osudila 'barbarske' američke sankcije zvaničnicima Hong Konga

FENA Internet

HONG KONG, 8. augusta (FENA) - Kina je danas oštro kritikovala Sjedinjene Države zbog uvođenja "barbarskih sankcija“ u reakciji na kineske akcije u Hong Kongu, u jeku dramatično pogoršanih odnosa između dviju najvećih svjetskih ekonomija.

U najoštrijoj akciji prema Hong Kongu, Kina je uvela novi sigurnosni zakon za tu teritoriju. Washingtion je u petak sankcionirao grupu kineskih i honkonških zvaničnika – uključujući čelnicu tog grada Carrie Lam.

Taj potez je uslijedio nakon što je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa prinudila kineske internetske divove TikTok i WeChat da prekinu sve operacije u SAD-u, u kombinaciji diplomatskih i trgovinskih kaznenih mjera protiv Kine koje će samo jačati uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru.

Kina je kritikovala sankcije kao „barbarske i sirove“.

- Zle namjere američkih političara da podrže ljude koji su protiv Kine i da se mješaju u unutrašnja pitanja Hong Konga sada su očigledno otkrivene - navodi se u saopćenju iz kineskog ureda za vezu u Hong Kongu.

Američko ministarstvo trezora objavilo je da je zamrznulo sva sredstva u Sjedinjenim Državama izvršnoj čelnici Hong Konga Carrie Lam i desetero ostalih visokih zvaničnika, među kojima je Luo Huining – čelnik kineskog ureda za vezu u Hong Kongu.

Američko ministarstvo  optužilo je sankcionirane pojedince da su „direktno odgovorni za provedbu kineske politike suzbijanja sloboda i demokratskog procesa“.

Objavom u petak predviđaju se krivične mjere za sve američke finansijske transakcije sa sankcioniranim zvaničnicima.

Luo je u kratkom saopćenju reagovao na stavljanje na crnu listu.

- Uradio sam ono što sam trebao za svoju zemlju i Hong Kong. Ja nemam ni centa u stranoj valuti – kazao je on, prenosi AFP

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom