Svijet     | 07.08.2020. 15:36 |

Broj oboljelih od COVID-19 u Africi nadmašio milion

FENA Internet

CAPE TOWN,  7. augusta (FENA) – Broj oboljelih od COVID-19 na afričkom kontinentu nadmašio je milion, pokazale su u petak brojke iz Centra za kontrolu bolesti (CDC), dok je Južna Afrika najteže pogođena.

Potvrđeno je 1.007.336 slučajeva zaraze, uz 22.066 preminulih, pokazuju podaci, ali broj zaraženih na afričkom kontinentu predstavlja tek mali postotak globalnih cifri.

- Kurs pandemije u Africi mnogo je manji od predviđenog - izjavila je novinarima regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Afriku Matshidiso Moeti, u ovoj sedmici.

WHO je upozorio u maju da bi koronavirus mogao izazvati čak 10 miliona zaraza u Africi u roku od šest mjeseci.

Afričke zemlje hvaljene su zbog ranog uvođenja restriktivnih mjera, ali brojni eksperti strahuju da bi broj zaraženih mogao biti mnogo viši zbog nedovoljnih testiranja.

Južna Afrika, koja je peta najteže pogođena zemlja pandemijom u svijetu, ima više od pola miliona zaraženih i više od 9.000 preminulih, ali su ministar zdravstva i WHO naglasili u ovoj sedmici kako izgleda da je broj zaraženih u opadanju.

- Počeli smo uočavati pad dnevnih brojki zaraženih u Južnoj Africi, ali moramo to posmatrati duži vremenski period prije nego što kažemo: „Da, to je trend“ – kazala je Moeti, prenosi dpa.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo