Stranačke aktivnosti     | 07.08.2020. 13:19 |

Saopćenje za javnost Socijaldemokrata BiH

FENA Saopćenje

PANDEMIJA NEEFIKASNOG RADA SE NASTAVLJA:

Programi zapošljavanja, rastući broj zaraženih, nebriga o osjetljivim populacijama

 

 

U petak, 07. augusta 2020. godine u sjedištu Kantonalnog odbora Socijaldemokrata BiH (SD BiH) održana je press konferencija o zabrinjavajućoj situaciji u Kantonu Sarajevu usred pandemije koronavirusa.

 

Medijima se obratio šef izbornog štaba SD BiH Igor Kamočaji, koji je istaknuo niz problema u kojima je aktuelna vlast u Kantonu zakazala i pokazana neefikasan rad, te nepostojanje učinkovitog sistema.

Gubitak zaposlenja, smanjenja plata, teški ekonomski izazovi pogodili su kako stanovništvo tako i privatni sektor u KS, čijim radom se pune budžeti kojima se očigledno ne umije upravljati kako bi se istoj toj kategoriji stanovništva i poduzetnika pokazala odgovornost i spremnost sistema,  te omogučila adekvatna i hitna podrška.

 

“Naime, svjedočimo da je više od pola godine prošlo, a da nije donesen niti jedan program poticaja za zapošljavanje u Kantonu Sarajevo, gdje je na evidenciji registrovano skoro 64.000 nezaposlenih osoba. Novac za program i oporavak iz ove situacije postoji, ali niko se ovim problemom ne bavi. Budžetom za 2020. godinu planirana sredstva za takve program iznose od preko 5,4 miliona KM i SD BiH zahtijeva da se građanima Sarajeva objasni zašto taj novac dosada nije usmjeren na programe podrške za zapošljavanje i očuvanje postojećih radnih mjesta.” - kazao je Kamočaji.

Tokom press konferencije istaknuta je goruća potreba za hitnim revidiranjem socijalnih politika u doba pandemije, koja je ne samo narušila zdravlje građanstva u KS već i njihovu egzistenciju.

“Smatramo da su vlasti u KS obavezne građanima iznijeti plan hitnih socijalnih mjera za pomoć i solidarnost u trenutnim okolnostima! Od toliko donacija i fondova ugroženi slojevi stanovništva poput penzionera i drugih socijalno ugroženih građana i porodica, primorani su kupovati maske koje za mjesečne zalihe koštaju 30, 50 i više KM. Da li je itko razmislio koliki je to procenat jedne prosječne penzije u BiH i mogu li to građani sebi priuštiti, te da jedan penzioner koji ima potrebu izaći kupiti hljeb i mlijeko svakodnevno je dužan kupiti i nositi masku, higijenski ispravnu i za njega i za okolinu. Da li jedna prosječna porodica u KS ima finansijskih mogućnosti da svim članovima omogući sve potrebne namirnice, dezinfekciona sredstava, dovoljan broj maski, da prežive u doba pandemije, smanjenja plaća i masovnih otpuštanja. Nije! Vidimo da nesposobnost i nerad odgovornih i relevantnih službi koje bi se trebale baviti programima zapošljavanja to ne čine. Ovo su urgentna pitanja na koje  skrenćemo pažnju i apelujemo.” - dodao je Kamočaji. 

Usred zabilježenog porasta broja zaraženih osoba koronavirusom u Kantonu Sarajevo, sve češće se čuju svjedočenja građana koji prolaze vrlo tegoban, nedostojanstven i  iscrpljujući put pacijenta sa sumnjama ili oboljenjem od ovog virusa, te da od momenta pozivanja doma zdravlja do momenta dobijanja adekvatne njege i terapije prođe između pet do sedam dana a nekada i više. Ovo su činjenice koje stvaraju osjećaj nemoći, agonije, depresije i opasne panike kod stanovništva koji je u nemilosti neodgovornog sistema.

SD BiH zahtijeva hitno, redovno i transparentno informisanje javnosti o svim planovima i programima, ko i na koji način će nas iz ove situacije voditi, ali trenutno nema nikoga, jer se niko profesionalno i kvalitetno ovime ne bavi. To je činjenica, naša realnost i presedan spram ljudskih života sa kojima licitiraju neodgovorne politike . To ne smijemo više tolerisati i ovim putem kao partija, članovi i pojedinci dižemo svoj glas i javno prozivamo sve odgovorne dužnosnike da se sistem pod hitno stavi u službu svih njenih građana u svom punom kapacitetu ili da promptno prepuste rokovođenje i krizno upravljanje odgovornim i merodavnim ljudima.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'