Bosna i Hercegovina     | 07.08.2020. 11:49 |

Mlađi muškarac među četiri umrle osobe od koronavirusa u RS

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 7. augusta (FENA) – Virus korona potvrđen je kod još 84 osobe u Republici Srpskoj nakon testirana 292 laboratorijska uzorka u protekla 24 sata, dok su prijavljena četiri smrtna slučaja - podaci su entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

Među umrlim je i 35-godišnji muškarac koji nije imao hronična oboljenja, dok je 17 inficiranih na respiratorima.

Entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je na konferenciji za novinare da je trenutna epidemiološka situacija nepovoljna te da zabrinjava s obzirom na broj pacijenata koji su na bolničkom liječenju.

-Trenutna epidemiološka situacija je izazovna naročito sa aspekta broja pacijenata u bolnicama. Intenzivno radimo na jačanju kapaciteta kovid odeljenja, nabavljamo nove testove za brzo testiranje pacijenata koji se hospitalizirauju zbog drugih zdravstvenih stanja i radimo na što efikasnijoj organizaciji rada - naglasio je ministar Šeranić.

Istakao je da je nošenje zaštitne maske važno, jer ona štiti od svih akutnih respiratornih infekcija i najjednostavnija je mjera prevencije.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković također je upozorio stanovništvo da je virus opasan i za mlade, te da se treba pridržavati mjera, a posebno nositi zaštitnu masku.

-Nošenje maske je sigurno lakše nego da nečiji život bude ugrožen. Apelujemo da se u tom smislu podigne svijest o pridržavanju mjera jer je ogroman pritisak na zdravstveni sistem u smislu zbrinjavanja svih kojima je potrebna zaštita – uvjerava Zeljković.

Epidemiologinja u Institutu Jela Aćimović rekla je da su trenutno hospitalizirana 257 pacijenata, od čega u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjoj Luci 69, a u ostalim bolnicama njih 188.

- Broj oboljelih se naglo povećava, apelujemo na građane da se pridržavaju mjera i ako su zaraženi da prijavljuju kontakte - rekla je Aćimović te apelovala da se poštuju sve mjere zdravstvenih institucija s ciljem suzbijanja širenja virusa Covid-19.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'