Bosna i Hercegovina     | 06.08.2020. 12:40 |

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske optuženi za primanje mita

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 6. augusta (FENA) - Sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu, koju je 5. augusta podiglo Tužilaštvo RS protiv inspektora Poreske uprave Nemanje Barovića, Mihajla Ristića, kao i protiv Marinka Bilbije.

Barović i Ristić, inspektori iz Područnog centra Poreske uprave Prijedor, osumnjičeni su zbog krivičnog djela primanje mita i trgovina uticajem, a Bilbija za davanje mita.

Optužnica Barovića tereti da je kao službena osoba, tokom 2018. i 2020. godine, vršeći kontrolu obračuna i plaćanja poreskih obveza poreskih obveznika dva puta zahtijevao i primio novčani iznos i to jednom u visini od 5.000 KM, potvrđeno je danas iz Posebnog odjeljenja Tužilaštva RS za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala u RS.

Drugi put je tražio iznos u visini od 5.000 eura i 250 KM da ne izvrši službene radnje koje bi morao izvršiti, te jednom zahtijevao i primio nagradu u visini od 500 KM da korištenjem svog službenog položaja posreduje da se izvrši neka službena radnja, te na taj način počinio krivična djela primanje mita i trgovina uticajem.

Optužnica Barovića i Ristića tereti da su zajedno, kao službene osobe, 12. jula primili poklon, odnosno novčani iznos u visini od 200 KM da u okviru svog službenog ovlašćenja ne izvrše radnju koju mi morali izvršiti.

Bilbija se tereti da je službenim licima ponudio i učinio poklon da u okviru svojih ovlaštenja ne izvrše službenu radnju koju bi morali izvršiti, čime su Barović i Ristić učinili krivično djelo primanje mita, a Bilbija krivično djelo davanje mita, napominje se iz Posebnog odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala u RS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo