Svijet     | 05.08.2020. 16:01 |

Francuska povećala pomoć vinskom sektoru na 250 miliona eura

FENA Internet

PARIZ, 5. augusta (FENA) - Francuski premijer Jean Castex izjavio je u srijedu da će državna pomoć za vinski sektor, koji je teško pogođen pandemijom COVID-19, biti povećana na 250 miliona eura.

Castex je to objavio tokom obilaska vinograda Menetou-Salon i Sancerre u departmanu Cher u centralnoj regiji -Val de Loire.

- Međunarodna situacija, zdravstvena kriza, pad izvoza - naš vinski sektor suočava se s velikim problemima. Državna podrška mora se nastaviti i intenzivirati - napisao je Castex na Twitteru.

Francuska je već pružila izvjesnu pomoć, ali je vinski sektor pozvao na više akcije.

U maju je Francuska pokrenula krizni mehanizam vrijedan 140 miliona eura kako bi preradila viškove vina u industrijski alkohol koji se koristi u proizvodnji tekućine za dezinficiranje ruku.

Potom je u junu vlada objavila dodatnih 30 miliona eura podrške vinskom sektoru, uključujući 15 miliona za pokretanje privatnih skladišta za dva miliona hektolitara viškova vina, kao alternativu preradi.

Pored COVID-19, francuski vinski sektor pogođen je američkim tarifama na uvoz u okviru trgovinskog spora između Evropske unije i Sjedinjenih Država oko subvencija za avionsku industriju.

U aprilu je Evropska komisija odlučila da podrži mjere kriznog upravljanja u vinskom i ostalim poljoprivrednim sektorima pogođenim krizom s koronavirusom, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'