Bosna i Hercegovina     | 05.08.2020. 14:14 |

Građani Foče u petak protestuju protiv gradnje mHe na Bjelavama

FENA Saopćenje

FOČA, 5. augusta (FENA) - Udruženje građana “Bjelava” 7. augusta ove godine organizira protest kojim izražavaju nezadovoljstvo gradnjom mini hidroelektrana na rijekama Bjelava, Mala Bjelava i Velika Bjelava i planirane izgradnje mHE na rijekama opštine Foča.

- Građani Foče su posebno uznemireni radovima koji se već duže od mjesec dana, bez koncesije, izvan oblasti obuhvaćenih projektom geoloških istraživanja, bez građevinske dozvole i bez vodne saglasnosti, izvode duž vodotoka rijeke Velika Bjelava – navodi se u saopćenju UG „Bjelave“.

Ističu da uprkos brojnim zahtjevima i dokazima o nelegalnosti radova na rijekama u slivu Bjelave lokalne institucije, nadležni inspektorati, Ministarstvo energetike i rudarstva RS ignorišu donošenje odluke o zaustavljanju radova.

Kažu da je investitor izašao na teren u martu ove godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19 i započeo radove na izgradnji mini hidrocentrala bez ikakve dozvole na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava, kada su građani bili onemogućeni da iskažu svoj protest.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!