Svijet     | 05.08.2020. 09:03 |

Liban proglasio trodnevnu žalost nakon pogibije stotinu osoba u eksploziji

FENA Internet

BEJRUT, 5. augusta (FENA) - Liban je proglasio trodnevnu žalost nakon ogromne eksplozije koja je pogodila glavni grad Bejrut u utorak navečer uslijed čega je najmanje stotinu osoba izgubilo život, dok je više od četiri hiljade ranjeno.

Čitav grad potresen je eksplozijom, koja se prvobitno manifestovala kao požar u luci nakon čega je došlo do eksplozije, podsjeća BBC.

Predsjednik Michel Aoun rekao je da je uzrok eksplozije 2.750 tona amonijum-nitrata koji se nalaze u skladištu već šest godina, ali nisu ispoštovane mjere sigurnosti čuvanja ove visoko eksplozivne supstance.

Zakazao je hitnu sjednicu vlade u srijedu, dodavši da bi se trebalo proglasiti dvosedmično vanredno stanje.

Predsjednik Aoun također je najavio da će vlada osloboditi hitno 100 milijardi lira, odnosno 66 miliona dolara, za sanaciju posljedica eksplozije.

- Ono čemu svjedočimo je ogromna katastrofa. Posvuda ima ranjenih i poginulih - izjavio je lokalnim medijima čelnik libanskog Crvenog krsta George Kettani.

- Više od stotinu osoba je izgubilo život. Naši timovi i dalje provode akcije potrage i spašavanja u okolnim područjima - navodi libanski Crveni krst u saopćenju izdatom u srijedu ujutro.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo