Bosna i Hercegovina     | 04.08.2020. 18:29 |

Nenadić: Nastavljamo s uspostavom novog izolatorija u Općoj bolnici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. augusta (FENA) - Jačanje kapaciteta za pripremu novih izolatorija, u slučaju potrebe za njim tokom jeseni i zime 2020. godine, bila je tema današnjeg sastanka premijera KS Marija Nenadića s ministrima u Vladi KS, predstavnicima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, Zavoda za izgradnju KS, Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, te koordinatorom za projekte Vlade KS i UNDP-ja.

U okviru jačanja sistema javnog zdravstva u KS u trenutnim okolnostima jačanja epidemije koronavirusa u Federaciji BiH, na sastanku je donesena odluka da će Kanton Sarajevo, kada je riječ o dodatnim kapacitetima izolatorija, djelovati u dva pravca.

Prvi dio aktivnosti bazirat će se na pripremi privremenog izolatorija koji se može osigurati u roku od 24 sata.

- Za potrebe uspostave privremenog izolatorija iskoristit će se neka od ustanova koja je u vlasništvu KS. Takve potencijalne ustanove su studentski domovi, Centar Skenderija, Olimpijska dvorana Zetra ili neki drugi odgovarajući prostor nad kojim KS ima vlasništvo - poručio je premijer Nenadić.

Drugi dio pokrenutih aktivnosti, dodao je, usmjeren na uspostavu novog izolatorija u krugu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ s očekivanim završetkom najkasnije do 1. oktobra 2020. godine.

U tu svrhu bit će iskorištene prostorije bivše garnizonske ambulante iz koje su iseljena tri instituta, te je ovaj prostor odlukom Vlade Federacije BiH prije mjesec dana dodijeljen Zavodu za javno zdravstvo KS.

Na taj način, kako je premijer kazao, bit će uspostavljen novi izolatorij s 100 raspoloživih smještajnih kapaciteta.

Za potrebe novog izolatorija već su osigurana sredstva, a kako bi se ubrzao čitav proces i javne nabavke, te privukli međunarodni i drugi donatori dogovoreno je da se on radi u saradnji s UNDP-jem.

Paralelno sa obnovom objekta, zdravstvena struka će raditi na definiranju potrebne medicinske opreme za novi izolatorij zašto će, kako su poručili iz UNDP-ja, s njihove strane biti osigurano i do 50 posto potrebnih sredstava, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom