Svijet     | 04.08.2020. 11:01 |

La Vanguardia - Bivši španski kralj Juan Carlos u Dominikanskoj Republici

FENA Internet

MADRID, 4. augusta (FENA) – Bivši španski kralj Juan Carlos otputovao je u Dominikansku Republiku nakon što je napustio svoju domovinu suočen sa skandalom, javile su u utorak novine La Vanguardia i ABC , ne pozivajući se na izvore.

Pritisak je rastao na nekada popularnog, sada kontroverznog, bivšeg kralja dok su švicarski istražitelji istraživali navode o primanju mita tokom sklapanja ugovora o nabavci vozova velike brzine.

On je odlučio da napusti zemlju kako bi omogućio svom sinu Felipeu da neometano vlada, saopćila je u ponedjeljak kraljevska palata, ne navodeći gdje je otišao.

La Vanguardia piše da je 82–godišni kralj otišao u Portugal automobilom u ponedjeljak ujutru odakle je avionom otputovao u Dominikansku Republiku, gdje planira ostati nekoliko sedmica s porodicom koja je tu stekla bogatstvo od plantaža šećera, prije nego što razmotri novu destinaciju.

Prve reakcije na odlazak Juana Carlosa pokazale su kako je Španija podijeljena oko toga treba li 82-godišni monarh, koji je bio ugledna ličnost u tranziciji na demokratiju nakon smrti diktatora Francisca Franca, ostati u zemlji kako bi se suočio s pravdom.

U jeku sve širih spekulacija da bi on mogao otići, portugalski TV kanal TV124 i tabloid Correio da Manha javili su u ponedjeljak da je Juan Carlos bio u Cascaisu, turističkoj regiji u blizini Lisabona, gdje je proveo dio svog djetinjstva. Oni se nisu pozivali na bilo kakve izvore.

Njegovi advokati saopćili su da će Juan Carlos "ostati na raspolaganju“ uredu tužioca, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo