Stranačke aktivnosti     | 03.08.2020. 13:49 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

Saopštenje za javnost

„Grad Banjaluka ima jedan od najskupljih javnih prevoza u regionu i jedini je grad u regionu koji ne subvencioniše javni prevoz. Rezultat toga je da samo 10% građana koristi javni prevoz“, rekao je na današnjoj konferenciji za medije Draško Stanivuković, predsjednik Gradskog odbora PDP Banjaluka.

Stanivuković je istakao da je javni prevoz u Banjaluci pao na teret građana i autoprevoznika koji se zato nalaze u nepovoljnom položaju:

„Rješenje je subvencionisanje javnog prevoza od strane Grada, što vlast, a vrše je jedni te isti, nije ponudila u prethodnih deset godina. Tako ne bi pojedinačna karta iznosila 1,80 KM, prosječna mjesečna ne bi koštala 44 KM, a radnička do 130 KM, što mnogi ne mogu finansijski da podnesu“, rekao je Stanivuković.

On je rekao da je Sektor za ekonomska pitanja Gradskog odbora PDP Banjaluka izračunao da se u budžetu grada mogu izdvojiti sredstva da javni prevoz bude besplatan za svakog penzionera, budući da oni imaju najveću potrebu i najveći su korisnici javnog prevoza.

„Sredstva postoje u budžetu Grada i mogu se izdvojiti od stručnih usluga za koje Grad Banjaluka izdvaja najviše novca, smanjenjem plata najvišim funkcionerima – predsjedniku Skupštine grada, gradonačelniku i drugima koji su dobro plaćeni, a ne rade svoj posao“, rekao je Stanivuković, istakavši da ni u vrijeme kada je cijena goriva bila na minimumu gradonačelnik Banjaluke nije imao autoritet da smanji cijene prevoza.

Potpredsjednik Gradskog odbora PDP Banjaluka, Dragan Milanović, rekao je da je od „akcizne koalicije“ na nivou BiH, koju su i tada činili SNSD-SDA i HDZ i usvajanja seta zakona o akcizama počeo rast cijena gradskog prevoza:

„Međutim, kada smo početkom ove godine imali pad cijena goriva, nije došlo do pada cijena gradskog prevoza. Pri tome, ukinuto je nekoliko linija, pa imamo situacije da se mještani prigradskih naselja, koji rade u gradu, nama žale kako nemaju mogućnost da iza 19 časova koriste javni prevoz, pa moraju da doplaćuju da bi se mogli vratiti sa posla. Nama su bitni ljudi i u gradu, ali i u Aginom selu, Bronzanom Majdanu, Bistrici i drugim mjestima, te ćemo raditi na rješavanju tog problema“, istakao je Milanović.

Generalni sekretar PDP-a, Milko Grmuša, istakao je da je predsjednik Gradskog odbora jedne nove političke stranke, koja 2016. godine nije učestvovala na izborima, poručio gradonačelniku da nisu zadovoljni svojim udjelom u vlasti. Grmuša je istakao da to znači da svaki koalicioni partner u vlasti mora dobiti svoja mjesta u javnim preduzećima, institucijama, gradskoj upravi:

„Cijena toga je, između ostalog i rast cijene vode. U martu 2019. godine je uvedena naknada za mjerno mjesto, cijena vode po kubiku je porasla za 11 pfeninga i to je po prosječno domaćinstvo koštalo 50 KM. Tada je direktor Vodovoda a.d. Banjaluka obrazložio da je to javno preduzeće na sebe preuzelo mnogo mreža seoskih vodovoda od Centra za razvoj sela. U tom slučaju bi bilo normalno da se i troškovi Centra za razvoj sela smanje, međutim – troškovi na plate zaposlenih su 2015. godine bile 1.195.000 KM, a ove godine su 1.400.000 KM“, rekao je Grmuša.

On je istakao da je to cijena principa da svaki koalicioni partner, od trenutnih devet koji su potpisali sporazum, dobije svoj „kolač vlasti“ i mjesta u gradskim odjeljenjima i preduzećima:

„S druge strane, gospodin predsjednik Gradskog odbora novoformirane stranke nije rekao po kojem konkursu će to da dobije. Ne može, jer po zakonu osnivači i članovi organa političkih stranaka ne mogu biti zaposleni u javnom sektoru mimo konkursa i ako prođu na konkursu moraju izaći iz stranačkih organa. Zakon se ne poštuje, građani plaćaju njihova mjesta u vlasti, a mnoga sela danas nemaju vode“, rekao je Grmuša.

Istakao je da će se Draško Stanivuković, kada postane gradonačelnik, voditi principom zakonitosti, a ne podobnosti:

„To je kvalitativna razlika koja čini razliku između nas i njih. Mi smo spremni da insistiramo na poštovanju zakona, poštovanju načela kompetencije i da stojimo iza toga“, istakao je Grmuša.


Banja Luka, 03.08.2020. godine


Informativna služba PDP-a

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'