Svijet     | 03.08.2020. 10:57 |

Masovni bijeg iz zatvora u Afganistanu, u napadu ISIL-a 24 ubijenih

FENA Internet

JALALABAD, 3. augusta (FENA) - Puškaranje između boraca tzv. Islamske države i afganistanskih snaga sigurnosti bjesnilo je u zatvoru u istočnom gradu Jalalabadu u ponedjeljak, dok je najmanje 24-oro ljudi ubijeno nakon sinoćnjeg napada militanata koji je doveo do masovnog bjekstva iz zatvora.

Napad je počeo u nedjelju navečer detonacijom autobombe na ulazu u zatvor, a brojne eksplozije čule su se dok su militanti ISIL-a otvarali vatru na zatvorske stražare.

Tridesetak militanata učestvovalo je u napadu na zatvor, u kome se drži oko 2.000 zatvorenika, saopćio je Sohrab Qaderi, poslanik u prijestolnici pokrajine Nangarhar.

Trojica militanata ubijena su tokom početnog napada i puškaranja tokom noći, dok je najmanje 21 civil i pripadnik snaga sigurnosti ubijen u borbama i 43 su ranjena, saopćio je Attaullah Khugyani, portparol pokrajinskog guvernera.

Policija je bila prisiljena da prerasporedi svoje snage kako bi ponovo zarobili zatvorenike u jeku haosa, kazao je Qaderi, ne navodeći koliko je odbjeglih zatvorenika još na slobodi.

Afganistanske specijalne snage stigle su kao podrška policiji, saopćili su zvaničnici, a civili su evakuirani iz oblasti koje okružuju zatvor, u kome se drže talibanski i zatvorenici ISIL-a skupa s običnim kriminalcima.

U gradu je, u međuvremenu uvedena blokada.

- Kompletan gerad Jalalabad je pod policijskim satom, prodavnice su zatvorene. Jalalabad je potpuno prazan – kazao je Qaderi.

ISIL je preuzeo odgovornost za napad, koji je uslijedio dan nakon što je afganistanska obavještajna agencija saopćila da su specijalne snage ubile visokog zapovjednika radikalne grupe u blizini Jalalabada, pokrajinske prijestolnice Nangarhara.

Oko 130 kilometara istočno od Kabula, Jalalabad se nalazi na autoputu koji vodi kroz prijevoj Khyber i prema pakistanskom gradu Peshawaru.

U izvještaju Ujedinjenih nacija iz prošlog mjeseca procjenjuje se da je oko 2.200 pripadnika ISIL-a u Afganistanu, i da, iako grupa gubi teritorije i njeno čelništvo je u rasulu, ona ostaje u stanju da izvodi značajne napade, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti