Bosna i Hercegovina     | 02.08.2020. 14:05 |

Salkić: Neophodno prekinuti lanac nekažnjavanja zločina

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 2.augusta (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ukazao je danas da je veoma važno kažnjavanje svih onih koji su počinili zločine u Foči, ali i u Višegradu, Vlasenici, Bratuncu, Zvorniku, Prijedoru, Kotor-Varoši, Kalinoviku i drugim mjestima, kako bi se prekinuo lanac nekažnjavanja zločina. 


Samo kažnjavanjem ratnih zločinaca, ali i pokajanjem i prihvatanjem istine, kako je dodao, možemo graditi stabilniju budućnost na ovim prostorima. 


-Institucije zadužene za ovaj posao trebaju raditi brže, jer svjedoka je sve manje, a bez njihovih svjedočenja nema ni kažnjavanja zločinaca. Osjećaj preživjelih žrtava i njihovih porodica je da ove institucije ne rade dovoljno brzo svoj posao i sve više sumnjaju da će zločinci biti kažnjeni. 


Nažalost, u ovom dijelu naše domovine, često imamo situacije da upravo osumnjičeni za ratne zločine kreiraju ambijent i uslove za život žrtvama zločina. Zbog toga imamo stanje u kojem je veoma teško opstati i živjeti na ovim prostorima. Uprkos tome, mi ostajemo u ovom dijelu naše domovine. Vratili smo se na naša ognjišta da živimo u miru, ali nikada nećemo odusti od naših zahtjeva za svi zločinci budu kažnjeni, kazao je između ostaloga Salkić, koji je prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na fočanske šehide i nevino ubijene žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu, koje je održano na drinskom mostu kod KPD Foča. 


Obilježavanje je organizovalo Udruženje žrtava rata Foča 92-95. Prema podacima, tokom 1992. godine, oko 3.000 fočanskih Bošnjaka je ubijeno u stravičnim ratnim zločinima, dok je ovaj grad postao mjesto najvećeg sistematskog seksualnog nasilja i masovnog silovanja bošnjačkih djevojčica, djevojaka i žena, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika. 


Svi Bošnjaci Foče, njih preko 20.000, odnosno 51 posto ukupnog stanovništva, protjerani su iz svojih domova. Porodice ubijenih danas traže kosti još 627 svojih najmilijih, kako bi ih mogle dostojanstveno ukopati. 


Na „mostu smrti“, kako ga nazivaju preživjeli Bošnjaci, danas je dostojanstveno odata počast nedužno ubijenim, te su spuštene ruže u Drinu i proučena Fatiha. Preživjeli su danas svjedočili da su upravo na ovom mostu počinjeni teški zločini, gdje su zarobljeni Bošnjaci iz KPD Foča dovođeni, ubijani, a njihova tijela bacana u Drinu. 


-Zločini koji su počinjeni ovdje tokom četrdesetih godina prošlog vijeka, a o kojima je u svom zapisu „Put u Foču“ svjedočio Adil Zulfikarpašić, ostali su nekažnjeni. Zločinci su bili slobodni i odgojili su nove generacije na priči o svom herojstvu i osveti. Te nove generacije su, nažalost, iz mržnje počinili teške zločine nad Bošnjacima Foče 1992. godine.

Ukoliko i sada zločinci ostanu bez kazne i ukoliko ne bude katarze, pokajanja i izvinjenja, oni će bez ikakve dileme odgajati svoje potomke, da po istoj matrici da počine još gnusnije zločine u budućnosti, ukoliko im se ukaže prilika. To je ideološka i historijska matrica činjenja zločina nad Bošnjacima na ovim prostorima u proteklim vijekovima - naveo je Salkić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo