Bosna i Hercegovina     | 02.08.2020. 10:26 |

U Grahovu obilježena 79. obljetnica mučeništva don Jurja Gospodnetića

FENA Saopćenje

BOSANSKO GRAHOVO, 2. kolovoza (FENA) -  U župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Bosanskom Grahovu u subotu je obilježena 79. obljetnica mučeničke smrti grahovskog župnika don Jurja Gospodnetića i stradanja preko 200 grahovskih Hrvata katolika u 2. svjetskom ratu i poraću.

Svetu misu predvodio je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica u zajedništvu sa svojim tajnikom vlč. Predragom Ivandićem i domaćim župnikom don Davorom Klečinom.

Zbog izvanredne epidemiološke situacije, izazvane pandemijom koronavirusa, okupio se manji broj vjernika, njih 30-ak, najviše domaćih Grahovljana, ali su pristigli i pojedini hodočasnici iz Zagreba, Drvara te Nove Bile.

Župnik Klečina tomn je prigodom istaknuo važnost molitvenog okupljanja kršćana na mjestu mučeništva te podsjetio na poticaje svetog pape Ivana Pavla II. da Crkva mora čuvati spomen na svoje mučenike.

Uz to, naveo je kako je mjesto na kojem svi stoje sveto tlo budući da je natopljeno mučeničkom krvlju ne samo župnika Gospodnetića, nego i tolikih drugih nevino ubijenih vjernika, među kojima se posebno ističe žrtva Anice Barać, ubijene u ljeto 1941. godine u staroj župnoj kući u Grahovu zajedno sa svoje devetoro maloljetne djece, pa ju se s pravom naziva "hrvatskom majkom Makabejkom".

Biskup Komarica podsjetio je na mučeništvo župnika don Jurja koji je dao svoj život iz ljubavi prema Kristu  i svojoj pastirskoj zadaći u Crkvi, naglašavajući kako bi se intenzivnije trebalo poraditi na započetom procesu za proglašenje blaženim i svetim ovog božjeg ugodnika.

Na kraju sv. mise biskup Komarica se zadržao u razgovoru s domaćim vjernicima te podržao zajedničku inicijativu župe i grahovske Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine "Don Juraj Gospodnetić" o otkopavanju i konzerviranju temelja stare župne kuće iz koje je odveden i ubijen župnik Gospodnetić i u kojoj je, tražeći utočište, ubijena majka Anica Barać sa svoje devetoro djece.

Biskup je također podržao inicijativu o gradnji zajedničkog spomen-obilježja u dvorištu župne crkve za sve žrtve 2. svjetskog rata i poraća iz župe Bos. Grahovo i za poginule hrvatske branitelje iz Domovinskog rata koji su dali svoje živote na području Bos. Grahova.

Biskup je s domaćim vjernicima također razgovarao i o proslavi velikog jubileja – 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima koji će se svečano obilježiti na svečev blagdan, 30. rujna upravo u Bos. Grahovu, na čijem području se – prema ozbiljnim znanstvenim teorijama - nalazio njegov rodni Stridon.

Tim povodom, biskup Komarica je s pratnjom posjetio gradilište Hrvatskog kulturnog centra u selu Korita u kojem će se održati akademski dio proslave jubileja.

Posjetili su također i župno groblje na Peršovcu u selu Luka te se uvjerili u napredak radova na obnovi i proširenju groblja, priopćeno je iz Župe Grahovo. 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!