Magazin     | 01.08.2020. 09:35 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 1. kolovoza (FENA) - 

- 1810. Rođen Camillo Benso Cavour, talijanski državnik, grof, prvi ministar i predsjednik ujedinjene Italije. Zaslužan je za oslobođenje Italije od Austrije i njezino ujedinjenje pod savojskom dinastijom.

- 1834. Ropstvo zabranjeno u cijeloj Britanskoj imperiji. U britanskim kolonijama oslobođeno je više od 770.000 robova.

- 1914. Četiri dana nakon što je Austro-Ugarska objavila rat Srbiji, Njemačka objavila rat Rusiji, Francuska je proglasila opću mobilizaciju, a Italija je proklamirala neutralnost. Svjetski rat postao je neizbježan.

- 1944. U Varšavi, jednom od glavnih središta poljskog pokreta otpora, izbio ustanak protiv njemačke okupacije. Nakon dvomjesečnih borbi Nijemci su savladali ustanike i veliki broj otpremili u logore.

- 1955. Umro Stanislav Vinaver, srpski pisac, jedna od najistaknutijih osoba beogradskog modernističkog pokreta nakon Prvog svjetskog rata.

- 2000. Ekstremisti u Kašmiru u sedam napada ubili 90 ljudi, a više desetina ranili. Većina žrtava bili su hinduski hodočasnici.

- 2005. Umro saudijski kralj Fahd, koji je vladao Saudijskom Arabijom od 1982. godine. Za njegovog nasljednika imenovan je njegov polubrat, princ Abdulah. Tijekom njegove vladavine zabilježen je gospodarski i društveni razvoj zemlje.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana