Svijet     | 31.07.2020. 16:09 |

Khamenei: Iran neće ponovo pokretati razgovore s Washingtonom

FENA Internet

TEHERAN, 31. jula (FENA) – Iran neće pokretati razgovore sa Sjedinjenim Državama koji samo koriste Donaldu Trumpu, izjavio je u petak iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, insistirajući da je politika sankcija prema Iranu američkog predsjednika propala.

Decenijama stare napetosti između Teherana i Washingtona buknule su prošle godine, dovodeći dvije zemlje u nekoliko navrata na rub rata.

Napetosti su u porastu od 2018. otkako je Trump povukao Sjedinjene Države iz istorijskog nuklearnog sporazuma i jednostrano ponovo uveo razorne sankcije Iranu.

- Nema nikakve sumnje da su te sankcije zločin, udarac SAD-a Iranu. Mudri iranski čovjek iskoristio je, međutim, taj napad, taj animozitet, i izvukao je korist od sankcija kao sredstva većeg oslanjanja na vlastite snage – izjavio je Khamenei u govoru koji je prenosila iranska televizija.

Khamenei je kazao da zapadne analitičke grupe priznaju da američka politika maksimalnog pritiska kroz sankcije i prijetnju silom nije uspjela.

Khamenei je osudio pozive Iranu da pokrene nove pregovore sa Sjedinjenim Državama, rekavši kako neće pristati na sastanke koji samo jačaju Trumpova nadanja u reizbor, prenosi AFP.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu