Bosna i Hercegovina     | 31.07.2020. 08:29 |

Dizdarević: Ideja žrtve podrazumijeva borbu za drugog i svoju zajednicu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 31. jula (FENA) – Centralna manifestacija obilježavanja Kurban-bajrama u Muftiluku zeničkom održana je jutros u Sultan Ahmedovoj džamiji u Zenici, gdje je pred nekoliko hiljada vjernika bajram-namaz predvodio i hutbu govorio muftija zenički, hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Muftija je podsjetio kako se današnjim blagdanom sjećamo žrtve Ibrahima a.s., koji je bio iskušan time da nema djece do pozne životne dobi te, zatim, da to isto dijete treba žrtvovati u ime svoga Gospodara.

- Teška kušnja! Najteža žrtva! Ali, žrtva koju su Ibrahim a.s. i njegov sin Ismail bili spremni prihvatiti. Rezultat toga je da je vjera Ibrahimova bila ravna vjeri cijeloga Ummeta. Ibrahim a.s. je bio Ummet, primjer čestitosti i pokoran Allahu dž.š., a njegova je vjera bila golema upravo zbog spremnosti na žrtvu - podvukao je Dizdarević.

Ideja žrtve je ideja koju, kazao je, danas slavimo, a ona podrazumjeva i spremnost na borbu za svakog, za drugog; spremnost za žrtvovanje za zajednicu u kojoj živimo.

- Žrtvovanjem čovjek nadilazi svoju pohlepu, samoljublje... Zato je ideja žrtvovanja najljudskija od svih ideja, jer samo tako postajemo ljudi. A ako žrtvovanjem postajemo ljudi, tada onaj, kojem pomažemo, čini nama veliku čast, a ne obrnuto. U našoj vjeri, časnome islamu, kada nekome učinimo dobro, nismo pomogli mi njemu, nego je on pomogao nama. Onaj kojem smo pomogli, postaje naš svjedok na Sudnjem danu i instrument oprosta naših grijeha. Ako dobro činite, sebi ga činite - kazao je Dizdarević, a pomaganjem drugom, istakao je, pomažemo sebi da pronađemo svoju ljudskost.

Zbog pandemije koronavirusa, podsjetio je, danas u Meki u Saudijskoj Arabiji, pored svetog mjesta Kabe, tek jedna manja grupa hadžija obavlja hadž, ali među njima ima i Bošnjaka te i jedan Zeničanin. 

- Mi idemo putem kojim niko nije hodio i zbog toga je nužno se prilagoditi situaciji. Iskušenja koja živimo jesu teška, ali smo preživjeli i daleko teže belaje pa ćemo, uz Božiju pomoć, i ovu. Bespotrebne rasprave o tome ko je kriv i mnogobrojne teorije zavjere, treba staviti ustranu. Allahovo se djelovanje odvija preko određenih zakona, koje treba poštovati. Ko te zakone ne uvažava, plaća skupu cijenu, a ti zakoni kažu da se mora racionalno pristupiti svakom problemu pa i ovom - poručio je Dizdarević, koji je svim muslimanima čestitao Bajram.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo