Magazin     | 31.07.2020. 08:04 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Saopćenje

MOSTAR, 31. srpnja (FENA) -

- 1489. Španjolski moreplovac Kristofor Kolumbo je na trećem putovanju u Novi svijet otkrio otok kojeg je nazvao Trinidad.

- 1849. U bitci kod Šegešvara poginuo mađarski pjesnik i revolucionar Sandor Petofi, jedan od vođa nacionalnog pokreta 1848. Smatra se najtalentiranijim i najboljim mađarskim lirskim pjesnikom 19. stoljeća koji je snažno utjecao na južnoslovenske pjesnike.

- 1886. Umro Franz Liszt, mađarski skladatelj, pijanista i dirigent, glazbenik romantizma, pijanistički virtuoz koji je izgradio modernu klavirsku tehniku i znatno utjecao na razvoj europske glazbe 19. stoljeća.

- 1912. Rođen Milton Friedman, američki ekonomista, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 1976. Stvorio je novu kvantitativnu teoriju novca i bio pobornik ideje da je čvrsta monetarna politika osnova stabilne ekonomije.

- 1919. U Njemačkoj donesen Weimarski ustav, kojim je ukinuta carevina i uspostavljena republika.

- 1944. Kao pilot savezničkog zrakoplova u Drugom svjetskom ratu nad Mediteranom poginuo francuski pisac Antoine de Saint-Exuprry, autor knjige "Mali Princ", jedne od najčitanijih knjiga u svijetu.

- 1965. Rođena Joanne Rowling, škotska književnica, autorica bestselera o dječaku Harryju Potteru, koji su prevedeni na 31 jezik i prodani u 400 milijuna primjeraka.

- 2003. Austrijanac Felix Baumgartner prvi padobranom preletio La Manche, padajući brzinom većom od 200 kilometara na sat.

- 2006. Kubanski lider Fidel Castro zbog bolesti predao vlast svome bratu Raulu Castru.

- 2010. Umro Feliks Pašić, novinar, kazališni kritičar i publicista. Za Televiziju Beograd snimio je oko 150 dokumentarnih emisija, sudjelovao kao selektor, član žirija, ili voditelj razgovora o predstavama, na svim domaćim važnim kazališnim festivalima. Autor je više knjiga, monografija i prijevoda i dobitnik brojnih nagrada.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo