Bosna i Hercegovina     | 31.07.2020. 07:57 |

Danas je prvi dan Kurban-bajrama

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 31. jula (FENA) - Prema Takvimu Islamske zajednice muslimani u BiH su danas dočekali prvi dan Kurban-bajrama ili Hadži bajrama.

Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Bajram-namaz se na području Sarajeva klanjao u 06.11 sati. Tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisu-l-uleme kao i svečani bajramski prijem za zvanice, u skladu sa izdatom instrukcijom zbog pandemije koronavirusa, neće biti održani.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a povodom nastupanja Kurban-bajrama, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je dao instrukciju svim organima i institucijama Islamske zajednice u BiH. 

Instrukcija poziva na revnosno poštivanje naredbi i preporuka nadležnih državnih organa tokom obavljanja bajramskih obreda i obilježavanja ovog blagdana. 

Također, instrukcija nalaže poduzimanje niza mjera kako bi se zaštitilo javno zdravlje među kojima su temeljito čišćenje, dezinfekcija i provjetravanje džamija, mesdžida i drugih objekata u kojima se obavljaju namazi, a posebno za bajram-namaz, saopćeno je iz Rijaseta IZ u BiH.

 

Kurban ili Hadži bajram - veliki su mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje žrtvovanje kurbana - tradicija Božijeg poslanika Ibrahima a.s. i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama.

Dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama – hadž, koji im Uzvišeni Bog propisuje i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Zbog pandemije koronavirusa ove godine je izostao masovni odlazak muslimana na hadž.

Kurban bajram traje četiri dana.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo