Najave     | 03.08.2020. 12:12 |

Pojam tranzicijske pravde u fokusu Međunarodne ljetne škole Sarajevo 2020

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. augusta (FENA) - Udruženje "Pravnik", Program vladavine prava za jugoistočnu Evropu Fondacije Konrad Adenauer i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu organiziraju sutra u Sarajevu otvaranje 14. međunarodne ljetne škole Sarajevo 2020 - “Uloga tranzicione pravde u izgradnji ljudskih prava”.

Prisutnima će se obratiti direktor Programa vladavine prava za jugoistočnu Evropu Fondacije Konrad Adenauer (Bukurešt) Hartmut Rank, dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu  Hajrija Čolić-Sijerčić i Adnan Kadribašić, iz udruženja “Pravnik”.

Međunarodna ljetna škola Sarajevo 2020 istražuje pojam tranzicijske pravde koji uključuje institucionalni odgovor na izazove tranzicije i prošlosti koji predstavljaju jedan od najvećih izazova Bosne i Hercegovine i zemalja naše regije. On obuhvata i krivična gonjenja, državne i regionalne komisije za istinu, programe reparacija, suočavanja sa istinom, memoralizaciju, rod i tranzicijsku pravdu, rehabilitaciju žrtava i slično.

Kako je saopćeno iz Udruženja "Pravnik", ove godine će 20 studenata - budućih magistara i doktoranata prava i srodnih nauka i mladih stručnjaka iz više od 10 zemalja svijeta doći u Sarajevo da uče od iskusnih predavača.

Između ostalog, jedan dan škole bit će održan u Informativnom centru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju smještenog u Vijećnici gdje će učesnici imati priliku i da se praktično upoznaju sa temom tranzicione pravde koju škola obrađuje, a sve to zahvaljujući Upravi grada Sarajeva.

Pored Sarajeva, učesnici će provesti jedan dan u Srebrenici, u posjeti Memorijalnom centru Potočari gdje će im biti održano predavanje, saopćeno je iz Udruženja "Pravnik".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta