Bosna i Hercegovina     | 30.07.2020. 15:34 |

ZZO HNŽ-a ostvario negativan financijski rezultat u prvoj polovici 2020. godine

FENA Saopćenje

MOSTAR, 30. srpnja (FENA) - Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (ZZO HNŽ) na sjednici u četvrtak razmatralo je i usvojilo Izvješće o izvršenju Financijskog plana Zavoda za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2020 godine.

Usvojeno Izvješće pokazuje kako je u prvom polugodištu ove godine Zavod ostvario prihode od 68.985.876 maraka što je za 3,47 posto niže od planskog prosjeka, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću ZZO HNŽ-a.

Manjak prihoda u odnosu na planirana sredstva za prvih šest mjeseci 2020. godine iznosi 5.139.124 marke, a niže izvršenje na rashodovnoj strani u odnosu na plan prvog polugodišta iznosi 3.173.368 maraka. Kada se usporede ostvareni prihodi i realizirani rashodi Zavoda vidljivo je kako je ZZO HNŽ ostvario negativan financijski rezultat od 1.965.756 maraka.

Direktor Zavoda Rade Bošnjak kazao je kako se do kraja godine može očekivati pad do deset milijuna maraka ako se zadrži ovakav negativan trend.

"Moram istaknuti kako je prihodovna strana Financijskog plana od pojave koronavirusa vrlo nestabilna, čemu svjedoči konstantan pad prihoda od doprinosa. U prvom polugodištu Zavod je mjesečno prihodovao prosječno 766.191 marku ili približno sedam posto manje od planiranog prosjeka za 2020. godinu. Zadrži li se ovakav negativan trend do kraja godine možemo očekivati pad prihoda od 9,5 do 10 milijuna maraka, a ako se navedeno ostvari to bi značilo da Zavod neće biti u mogućnosti ispuniti Financijski plan. Posebno nas brine kako ćemo za iduću godinu morati planirati značajnije niži Financijski plan u odnosu na tekuću godinu, vrlo vjerojatno i deset milijuna maraka, što nedvojbeno vodi u smjeru smanjenja sredstava prema korisnicima financijskog plana", kazao je Bošnjak.

Na današnjoj sjednici Upravno vijeće Zavoda također je usvojilo i izvadak iz zapisnika s prethodne sjednice, Strateški plan Zavoda za razdoblje 2021.-2024. godine , Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana, Izvješće o potrošnji lijekova, Izvješće o upućivanju na liječenje izvan HNŽ-a, Izvješće o provedenim postupcima javnih nabava te Izvješće o potrošnji ortopedskih i drugih pomagala.

Rukovoditelj Sektora za potporu poslovanju Andrej Čović prezentirao je način izrade Strateškog plana Zavoda za razdoblje 2021.-2024. godine kazavši kako je Zavod druga institucija u BiH koja je za izradu i provedbu Plana primijenila najsuvremeniji alat, a to je BSC matrica.

"Ovim strateškim planom definirana su dva strateška izazova, i to primijenjena funkcionalna integrirana zdravstvena zaštita i e-zavod. Kada dosegnemo strateške ciljeve koje smo postavili ovim planom tada ćemo odgovoriti i navedenim strateškim izazovima koji će izravno utjecati na zadovoljstvo naših osiguranika što je trajni cilj i težnja Zavoda", kazao je direktor Bošnjak.

Dodao je kako je Svjetska banka prihvatila tri projekta ZZO HNŽ-a.

"Osvrnut ću se i na naše prilike, a to je mogućnost pristupa EU fondovima i mogućnost pristupa sredstvima Svjetske banke s kojom Zavod surađuje već skoro tri godine. Svjetska banka prihvatila je naše projekte DRG, Razvoj kontrolinga u zdravstvenim ustanovama i Razvoj primarne zdravstvene zaštite, odnosno nagradno plaćanje za obiteljske liječnike koje se provodi samo u našoj županiji, gdje bi se upravo primjer našeg Zavoda koristio za razvoj primarne zdravstvene zaštite i nagradnog plaćanja u drugim županijama. Posljednjom sistematizacijom uspostavili smo Službu za projekte i razvoj čiji će primarni posao biti upravo ovo o čemu sam vam govorio", naveo je Bošnjak.

Član Upravnog vijeća Mehmed Haznadar izrazio je zadovoljstvo kvalitetom i načinom na koji je Strateški plan Zavoda koncipiran nakon čega je on i jednoglasno usvojen.

U Izvješću o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana evidentan je porast refundiranih doznaka za 45,4 posto, kao i porast refundiranih financijskih sredstava od 43,2 posto (292.532 marke) u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Na prvom mjestu po broju doznaka nalazi se dijagnoza Z20 – izloženost ili kontakt sa zaraznim bolestima što je izravna posljedica pojave koronavirusa. Usporedbom podataka o potrošnji lijekova u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježen je porast izdanih recepata od 7,5 posto uz porast financijske potrošnje za 7,2 posto odnosno 450.743 marke.

Pojava epidemije covid-19 nije dovela do povećanja potrošnje lijekova preko Pozitivne liste, što je vidljivo iz potrošnje antibiotika koja je smanjena za 23 posto, odnosno 88.442 marke, navode iz Zavoda.

U prvom polugodištu tekuće godine županijski ZZO za potrebe liječenja osiguranika u zdravstvenim ustanovama izvan županije utrošio je 566.724 marke što je smanjenje troškova za 246.241 marku u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Iz Zavoda ističu kako je na to značajno utjecala pandemija bolesti uzrokovana koronavirusom.

U analiziranim podacima i dalje je prisutan određeni broj osiguranika kojima se operativno liječenje i dijagnostika ne može realizirati u ugovornim bolničkim ustanovama unutar županije, a to se ponajviše odnosi na maligne bolesti kod osiguranika svih dobnih skupina i oboljenja kod djece.

Izvješće o potrošnji ortopedskih i drugih pomagala u prvom polugodištu 2020. godine ukazuje na pad ukupnog broja realiziranih odobrenja za 5,1 posto, pad broja korisnika za 9,4 posto i pad utrošenih financijskih sredstava za 6,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pad potrošnje ortopedskih i drugih pomagala za prvih šest mjeseci ove godine posljedica je prije svega pojave koronavirusa budući je u ožujku, travnju i svibnju uvelike bila otežana dostupnost zdravstvenih usluga osiguranicima Zavoda, a samim tim i realizacija ortopedskih i drugih pomagala.

"U pojedinim razdobljima prve polovice ove godine potpuno je obustavljen program operacija u bolnicama što je također utjecalo na smanjenje potrošnje ortopedskih i drugih pomagala. Najbolji primjer za to su totalne proteze kuka kojih je ugrađeno 42 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine", kazao je direktor Zavoda, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana