Stranačke aktivnosti     | 30.07.2020. 09:50 |

Saopćenje za javnost SDP-a

FENA Saopćenje

SDP BiH Ilidža: Da li je profit važniji od života radnika?

 

Ovo pitanje nadležnim organima u općini Ilidža klub vijećnika SDP-a postavlja godinama. Nažalost, odgovor nadležnih  općinskih i kantonalnih službi je uvijek isti - procedure nisu poštovane. Na tome uglavnom ostane ili se blago kazne neoliberalni robovlasnici - ukorom.

 

Zbog sve učestalijih nesreća i  povodom pogibija građevinskih radnika rijetko se oglase i općinski organi i političke stranke - kao da je postalo prirodno da obespravljeni radnici ginu na poslu.

 

Izjavama poput: “To je život i takve stvari se dešavaju“ i “Imamo daleko manji broj nesreća u odnosu na broj stanovnika u odnosu na druge države”, skreće se pažnja sa glavnog problema, a to je loša organizacija gradilišta, nepoštovanje propisa, neadekvatne kaznene mjere i nerad i nemar nadležnih inspekcijskih općinskih i kantonalnih organa.

 

Glavni krivac su isključivo lokalne samouprave na čijoj teritoriji se gradi ne poštujući elementarne standarde. Općinske i kantonalne inspekcije ne smiju više da se prepucavaju oko toga ko je nadležan.

 

Dok radnici ginu, nedopustivo je da se prenosi odgovornost sa jednog organa na drugi. Ne može neko da tvrdi da ne zna šta mu se dešava na teritoriji općine, a istovremeno se hvaliti gdje god stigne da izgradnja cvjeta. Ogromna rupa na konkretnom gradilištu na kojem se desila pogibija radnika, već duži vremenski period je tema razgovora na Ilidži i od starta je bila problematična iz više razloga. Zašto se i bahatim investitorima dopušta da rade šta žele na Opštini Ilidža?

 

OO SDP Ilidža poziva na odgovornost prije svega ilidžansku vlast, nadležne inspekcije i službu koja je izdala građevinsku dozvolu u konkretnom slučaju ne zahtijevajući poštivanje standarda iz Zakona o zaštiti na radu. Također, tražimo da oni koji ne rade časno svoj posao budu smijenjeni, kao i da se rigorozno kazne.

 

Porodicama poginulih izražavamo iskreno saučešće. Da se nikome više i nikada ne dogodi!

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom