Kultura     | 30.07.2020. 09:51 |

Umjetnica Lejla Kevrić dala doprinos obilježavanju genocida u Srebrenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. jula (FENA) -Mnogobrojne organizacije i pojedinci širom svijeta su na svoj način i u domenu svojih mogućnosti obilježile 25. godišnjicu genocida nad Bošnjacima „Zaštićene UN zone“ u Srebrenici.

Jedna od njih je i Lejla Kevrić, umjetnica iz Londona, koja  je u  okviru projekta Every Action Matters# Srebrenica 25 odabrala opciju da napravi kratki videozapis.

- Kontaktirala sam prijatelje umjetnike iz različitih oblasti, objasnila im svrhu projekta, ispričala im o genocidu u Srebrenici ono što sam ja znala i zamolila ih da se oni sami dalje udube u tu temu i da onda na osnovu onoga što su doživjeli to i umjetnički izraze. Njihove odgovore u vidu pisanih zapisa, zvučnih efekata i videosnimaka, izmiksala sam i prezentirala u ovom videozapisu upečatljivog imena SREBRENICA 25. Oni su to izvanredno uradili i jako sam im zahvalna jer tu ima zaista svjetski priznatih umjetnika. Oni su izdvojili svoje umijeće i vrijeme i zahvaljujući tome poruka SREBRENICA 25 je otišla širom svijeta -kazala  je Kevrić, prenosi BHDINFODESK iz Birminghama.

U realizaciji video projekta SREBRENICA 25, svoj umjetnički doprinos dali su umjetnici: Alexi Hernandez, Alicia SH Kuo, Andrew Morton, Cyrus Khan, BLM. Art, Elaine Xu, Ely Vargas, Isabella Isabeau, Kadin Kostelic, Ling Liu, Nora Liang, Scott Irving, Selene Woo, Thomas Goldstone, Molly Wei.

Lejla Kevrić se okušala u modnom dizajnu i 2001. godine završila Leeds College of Art and Design, potom je na Goldsmiths University, PGCE, 2013. završila za učitelja umjetnosti, a nedavno na istom londonskom Goldsmiths univerzitetu magistrirala Design Expanded Practice.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!