Bosna i Hercegovina     | 29.07.2020. 15:10 |

Sarajlić: Bukvarević je bio dokazani patriota (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Asim Sarajlić (SDA) danas je u Sarajevu izjavio novinarima da mu je vijest o smrti ministra u Vladi Federacije BiH Salke Bukvarevića prvi javio predsjednik Stranke Bakir Izetbegović, te da je to težak gubitak.

- Pogodilo me, pogodilo je sve nas. Salku Bukvarevića sam poznavao još iz nekog poratnog perioda. Prošli smo zajedno još kroz asocijacije mladih SDA. Riječe je o jednom dokazanom patrioti, jednom upornom borcu, čovjeku koji je i u posljednim godinama kroz poziciju ministra za boračka pitanja nekako tiho, nenametljivo rješavao ogromne socijalne i moralne probleme ovog društva u najranjivijim kategorijama, a to su šehidske porodice, ratni vojni invalidi, demobilisani borci - naveo je Sarajlić.

Davao je, dodao je on, dio sebe u svakom tom rješenju, prolazio mučne rasprave.

Sarajlić je istaknuo da je Bukvarević dao jedan svoj obol u tom cijelom sektoru boračko-invalidske zaštite.

- Sve je bilo lakše sa Salkom Bukvarevićem. Veliki je ovo gubitak za Stranku, ali i za bh. društvo u cjelini. Mogu samo reći, čast mi je što sam poznavao Salku Bukvarevića - kazao je Sarajlić.

Delegatkinja u Domu naroda državnog parlamenta Lidija Bradara (HDZ BiH) je kazala da je bila predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH četiri godine i sa kolegom Salkom Bukvarevićem je, kao i sa svim članovima Vlade FBiH, imala izuzetno korektnu suradnju.

- Izražavam sućut, prije svega, negovoj obitelji zbog tog nenadoknadivog gubitka – navela je Bradara.

Dodala je da je ovo samo dokaz da pandemija i epidemija koronavirusa ne bira i da svi moramo štititi, prije svega sebe, pa onda i sve druge.    

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević preminuo je jutros na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). 

On je prethodno smješten u bolnicu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja nakon što je bio pozitivan na koronavirus. Jučer prijepodne priključen je na respirator.

Bukvarević je rođen 1967. godine u Kalesiji. Bio je vanredni profesor na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli. Ministar za boračka pitanja postao je 2015. godine.

Pogledajte http://fena.ba/video/4753/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1FhZ6VnzwoTz_KYouJmXmoxuvdabS8unn?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana