Stranačke aktivnosti     | 29.07.2020. 15:00 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Vildana Bešlija: Posebno mi je drago što o značaju profesora Grebe postoji općedruštveni konsenzus

Danas je i Senat Univerziteta u Sarajevu donio odluku da se Centar za interdisciplinarne studije imenuje po profesoru Zdravku Grebi. Jučer je to učinila Skupština KS, jednoglasno.

Inicijativa je potekla od Vildane Bešlije, zastupnice Naše stranke u Skupštini KS. Bešlija upućuje na višestruki značaj ovog imenovanja:
„Veličinu profesora Grebe znamo svi i nju ne trebamo posebno naglašavati. Prethodnih dana, tokom rasprava o mojoj inicijativi, rekla sam manje-više sve. Bio je to društveni i naučni radnik u punom smislu te riječi koji nas je sve u ovom gradu a i šire višestruko zadužio. Bio je akademska, ljudska, moralna i urbana veličina s izuzetnim postignućima i na polju informisanja i medija te nevladinog sektora.

Međutim, ovog puta bih naglasila kao od posebnog značaja što je odluka o imenovanju Centra kojem je bio osnivač i prvi direktor usvojena jednoglasno. Time je pokazano da o njegovom značaju postoji općedruštveni konsenzus. To je dobar primjer kako treba gledati na izgradnju memorijalne kulture kad je u pitanju imenovanje institucija, ulica, parkova, trgova i sl. Memorajlna kultura te vrste ne smije biti mjesto sporenja. Ona mora da izražava društveni dogovor ogromne većine građana o vrijednostima koje smo svi spremni slijediti i graditi ili ih barem poštovati. Upravo to je postignuto ovim imenovanjem i voljela bih kad bismo samo na takav način vršili daljnja imenovanja“, rekla je Bešlija povodom usvajanja njene inicijative.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'