Bosna i Hercegovina     | 29.07.2020. 12:44 |

Problem boravka migranata u napuštenim objektima u Bihaću sve izraženiji

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 29. jula (FENA) - Građani Bihaća ponovo su upozorili na problem ilegalnog boravka migranata u napuštenim objektima, naročito onim u središtu grada i najnaseljenijim gradskim područjima. Traže konkretnu pomoć svih nadležnih institucija i adekvatnu reakciju vlasnika ovih objekata.

U posljednjih nekoliko mjeseci najproblematičnija je napuštena zgrada nekadašnjeg Doma penzionera u neposrednoj blizini samog gradskog središta, gdje nerijetko boravi i nekoliko stotina migranata.

 - Već dugo imamo problem, s obzirom da u ovoj zgradi pored našeg zajedničkog stambenog objekta neovlašteno boravi veliki broj ljudi. To je nedovršeni  i napušteni objekat u vlasništvu Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, u kojoj nema ni toaleta, ni sanitarnih čvorova. Zbog toga se sada suočvamo s nesnosnim smradom, a pribojavamo se i drugih posljedica, prvenstveno neke zaraze. Ne znamo više ni kojoj smo sve inspekciji obratili, međutim prave reakcije nema. Pričamo o zaštiti od zaraze ili turizmu, a imamo ovakvo nešto u centru Bihaća - rekla je stanarka stambenog objekta u blizini navedene zgrade Ružica Dražić.

Stanari su naglasili i kako gotovo svakodnevno svjedoče  tučama i incidentima, podsjetili su i na nedavni požar u zgradi, ali istakli i da je u posljednje vrijeme nerijetka pojava nestanka lične imovine.

 - Sinoć su mi iz dvorišta nestale dvije stolice i zaista nije problem u tim stolicama, nego u tome da čovjek više nema sigurnost u vlastitom domu. Kako otići na godišnji odmor, kada čujete da je i komšija ostao bez neke lične imovine. Svaku noć slušamo vrisku, za koju više ne možemo ni odrediti šta predstavlja. Zamislite kako je to traumatično. Ne upiremo prstom ni u koga, naročito ne u policiju koja zaista radi svoj posao. Oni isprazne objekat, koji je za nekoliko sati ponovo pun. Samo tražimo reakciju vlasnika objekta, koji predstavlja opasnost i prazan, a kamoli kada u njemu neovlašteno boravi toliko ljudi - kazao je Edin Zeljković.

Prema podacima Uprave policije Unsko-sanskog kantona (USK) u ovom dijelu BiH trenutno boravi više od  7.000 migranata, od kojih je samo 3.000 smješteno u prihvatne kampove.

 - Moram vam reći kako tu nije samo riječ o napuštenoj zgradi penzionera u središtu Bihaća, nego još nekoliko objekata u ovom gradu, kao i u Velikoj Kladuši. Mi nemamo takve kapacitete da osiguramo dvadesetčetvorosatni nadzor nad tim objektima i možemo ih samo s vremena na vrijeme isprazniti, što i činimo. Očekujemo i tražimo adekvatniju reakciju vlasnika objekata, da se onemogući ulazak i boravak, međutim tu do sada imamo samo djelomični uspjeh - riječi su glasnogovornika Policije USK Ale Šiljdedića.

U Policijskoj upravi Unsko-sanskog kantona u ovoj godini evidentirano je 35 krivičnih djela, 40 narušavanja javnog reda i mira, te oko 600 incidentih situacija koje se vezuju za migrantsku populaciju. Sve to je velikim dijelom, kako je rečeno,  uslovljeno i premašenošću smještajnih kapaciteta u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši i neadekvatnim i nekontroliranim smještajem nekoliko hiljada ljudi.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'