Bosna i Hercegovina     | 29.07.2020. 10:09 |

Duvnjak: "Plava voda" jedan od najkompleksnijih investicijskih projekata u regionu

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 29. jula (FENA) - Predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda Jasmin Duvnjak uputio je zahtjev za dopunu dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, u kojem traži da se uvrsti tačka u vezi izgradnje regionalnog vodovoda Plava voda.

Po njegovim riječima, projekt „Plava voda“ je jedan od najkompleksnijih investicijskih projekata u regionu, u koji su kao korisnici uključene četiri lokalne zajednice (Zenica, Travnik, Novi Travnik, Busovača), a u finansijsku strukturu otplate i zaduženja kredita su direktno uključeni ZDK i SBK, te Fond za zaštitu okoliša FBiH, dvije banke: EBRD (11 milona eura) i CEB (11 miliona eura), i donator granta od 2,5 miliona eura švedska SIDA za sve lokalne zajednice.

Projekat ima za cilj dugoročno unapređenje vodosnabdijevanja za preko 200.000 stanovnika centralne Bosne.

- Ovo je projekat od javnog interesa za SBK, ZDK i FBiH i kao takav uvršten je u Program javnih investicija Federacije BiH za period 2017-2019. i 2020-2022. Već je započeta tenderska procedura za izbor izvođača radova i izbor nadzora radova- međunarodni tender po procedurama EBRD-a. Predmetna odluka od strane Doma naroda, za koju se nadam da ćemo je danas konačno usvojiti, treba da omogući efektivnost CEB kredita koji se planira koristiti, između ostalih komponenata Projekta, i za eksproprijaciju. Ovo sve je preduslov za početak radova. Obzirom da je zaduženje kod EBRD-a već efektivno, zastoj na proglašenju efektivnosti CEB-a direktno utiče na povećanje plaćanja naknade za nepovučena sredstva kredita EBRD-a. To plaćanje naknada direktno se vrši iz budžeta općina i kantona, tj. od građana BiH - naglasio je Duvnjak.

Saglasnost na zaduženje kod CEB banke su već dali svi učesnici Projekta, a nakon provedenih procedura Ugovor je potpisala država Bosna i Hercegovina sa bankom CEB. Zatim su Odluke donijeli Vlada FBiH i Predstavnički dom FBiH, te ostaje još Dom naroda.

- Uloga Federacije u ovom zaduženju je samo kao prenosioca zaduženja sa države Bosne i Hercegovine na kantone i općine. Sa nivoa Federacije BiH u otplate zaduženja je uključen Fond za zaštitu okoliša FBiH, ali samo sa iznosom sredstava koji je namijenjen za općine učesnice Projekta. Za Projekt je direktno vezan i grant agencije SIDA od 2,5 miliona eura za općine učesnice Projekta, koji može doći u pitanje ako i Dom naroda ovo ne izglasa. Stoga, tražim od svih delegata da podrže ovaj moj zahtjev, a očekujem nakon usvajanja Odluke, da u punom kapacitetu počne realizacija višedecenijskog projekta "Plava voda", kojim se dugoročno osigurava kvalitetno vodosnabdijevanje Zenice i još nekoliko općina u regiji Srednje Bosne - rekao je Duvnjak. 

Također, traži da se na današnjoj sjednici razmatra i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o cestovnom (drumskom) prijevozu kojim će se osigurati specijalizirana taksi vozila za osobe sa invaliditetom. Prijedlog ovog Zakona - predlagača zastupnika Irfana Čengića i delegata Aljoše Čampare  je Predstavnički dom usvojio još u januaru ove godine.

- Zbog značaja ovog Zakona za osobe koje imaju određene invaliditete, mislim da nema smisla i potrebe dalje da se čeka - zaključio je Duvnjak.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo