Magazin     | 29.07.2020. 08:19 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 29. srpnja (FENA) -

- 1856. Umro Robert Schumann, njemački skladatelj, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih predstavnika glazbenog romantizma.

- 1878. Počela austrougarska okupacija Bosne i Hercegovine na osnovu dogovora europskih sila na Berlinskom kongresu.

- 1890. Umro Vincent van Gogh, nizozemski slikar, grafičar i crtač; postimpresionist koji se smatra jednim od najslavnijih i najutjecajnijih osoba u povijesti umjetnosti Zapada.

- 1900. Anarhista Gaetano Bresci u Monci ubio kralja Italije Umberta I. Atentator 1901. izvršio samoubojstvo.

- 1905. Rođen Dag Hammarskjöld, švedski političar. Bio je generalni tajnik Ujedinjenih naroda od 1953. do 1961, kada je poginuo u zrakoplovnoj nesreći u Africi na jednom od svojih mirovnih putovanja. Posthumno mu je dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

- 1946. U Parizu počela mirovna konferencija zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu. Mirovni ugovori, usuglašeni tijekom zasjedanja konferencije od 29. srpnja do 16. listopada, potpisani su u veljači naredne godine.

- 1948. Na stadionu Wembley u Londonu otvorene prve Olimpijske igre nakon Drugog svjetskog rata.

- 1973. Grci se na referendumu koji je raspisala vojna hunta izjasnili za ukidanje monarhije, a vođa vojne hunte, pukovnik Jorgos Papadopulos, postao predsjednik Grčke.

- 1981. U katedrali Svetog Pavla u Londonu vjenčali princ od Walesa Charles i Diana Spencer. U braku dobili sinove Williama i Harryja, a razveli su se 28. kolovoza 1996. 

- 1983. Umro Luis Buñuel, španjolski filmski redatelj, jedan od najvećih redatelja svjetske kinematografije, poznat po nadrealističkim filmskim ostvarenjima.

- 1983. Umro David Niven, britanski kazališni i filmski glumac, dobitnik Oscara 1958. za film "Odvojeni stolovi".

- 1993. Nakon višemjesečnih radova probijen tunel ispod aerodromske piste, između sarajevskih naselja Dobrinja i Butmir, jedina veza opkoljenog Sarajeva sa slobodnom teritorijom Hrasnice i Igmana.

- 1996. Kina izvela nuklearnu probu jačine 4,3 stupnja Richterove ljestivce na Lop Noru, a potom obećala da će se pridržavati moratorijuma na nuklearne probe.

- 1999. U Sarajevu počeo summit Pakta za stabilnost jugoistočne Europe. Izaslanstva 39 zemalja i predstavnici 17 međunarodnih organizacija 30. srpnja usvojili su Deklaraciju o demokratizaciji i ekonomskoj obnovi Balkana.

- 2008. Umro Mate Parlov, slavni hrvatski boksač i olimpijski, europski i svjetski osvajač zlatnog odličja za bivšu Jugoslaviju. Bio je prvi boksač iz socijalističkih zemalja koji je osvojio profesionalnu svjetsku titulu.

- 2018. Umro Oliver Dragojević, slavni hrvatski glazbenik. Iza sebe je ostavio neizbrisiv trag na domaćoj glazbenoj sceni, koja će ga zauvijek pamtiti kao velikana koji je svojim pjesmama obilježio živote mnogih.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo